Sport.be

Wielrennen

Boasson Hagen pakt dan toch zijn Tour-zege in Salon-de-Provence

21.07.2017 | Ward Bollen

Belga

De Noor Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) heeft de negentiende rit in de Ronde van Frankrijk gewonnen. Hij haalde het na een solo van twee kilometer voor Nikias Arndt en Jens Keukeleire. Eerder deze Tour verloor hij al eens met enkele millimeters van Marcel Kittel.

Op de op twee na laatste dag van de Tour kreeg het peloton tussen Embrun en Salon-de-Provence nog liefst 222 kilometer voor de wielen. Onderweg lagen ook drie hellingen van derde categorie te wachten, en vooral in de beginfase was het lastig. Dat zorgde voor een spektakelrijk openingsuur, waarin de aanvalspogingen zich in sneltempo opvolgden. Op de nationale feestdag waren ook de Belgen bijzonder actief.

Het duurde 36 kilometer tot de juiste vlucht zich vormde. Die had twintig renners aan boord: de Belgen Jan Bakelants (Ag2r), Thomas De Gendt (Lotto Soudal) en Jens Keukeleire (Orica-Scott), en verder ook Daniele Bennati, Bauke Mollema, Ben Swift, Rudy Molard, Michael Albasini, Edvald Boasson Hagen, Gianluca Brambilla, Robert Kiserlovski, Tony Gallopin, Nikias Arndt, Julien Simon, Lilian Calmejane, Sylvain Chavanel, Romain Sicard, Elie Gesbert, Romain Hardy en Pierre-Luc Périchon.
 
Het peloton liet na de razende beginfase begaan. De voorsprong van de twintig leiders, waarvan niemand een gevaar betekende voor de top tien, ging daardoor richting tien minuten. Onderweg sprokkelde De Gendt extra prijzengeld aan de tussenspurt. Na die sprint kreeg de Australiër Michael Matthews (Sunweb) ook mathematische zekerheid van winst in het puntenklassement. Hij hoeft enkel nog Parijs te halen om de groene trui veilig te stellen.

Toen duidelijk werd dat de vluchters zouden strijden voor de ritzege, kwamen er voorin verschillende prikjes. Onder impuls van Keukeleire viel bij het ingaan van de laatste twintig kilometer een beslissing. Na een versnelling van de West-Vlaming reden negen renners weg uit de kopgroep. Daarbij nog steeds de drie Belgen, en verder ook Bennati, Albasini, Boasson Hagen, Arndt, Chavanel en Gesbert. Keukeleire werd later voor zijn inspanning beloond met de Prijs van de Strijdlust.

De laatste beslissing viel op drie kilometer van de streep. Boasson Hagen koos de juiste kant van een rotonde en reed weg, samen met Niklas Arndt. Maar ook die kon de ontketende Noor niet volgen. Na twee tweede en evenveel derde plaatsen stoomde Hagen naar zijn eerste ritwinst in deze Ronde. In 2011 had de 30-jarige Noor ook al twee Touretappes gewonnen. Arndt hield de tweede plek nog vast. In de spurt voor plaats drie toonde Keukeleire zich de snelste. De Gendt werd vijfde, Bakelants achtste.

Het peloton kwam met een achterstand van 12:27 over de streep, maar voorin het algemene klassement verandert er niets. Geletruidrager Chris Froome gaat naar de tijdrit van 22 kilometer in Marseille met een voorsprong van respectievelijk 23 en 29 seconden op zijn dichtste achtervolgers Romain Bardet en Rigoberto Uran. Door de tijdswinst van vluchter Mollema zakken de beste Belgen een plekje in de stand: Serge Pauwels is nu negentiende, Tiesj Benoot twintigste.

Uitslag Rit 19
1. Edvald Boasson Hagen (Noo/DDD) de 222.5km in 5u06:09 (gem. 43.606075km/u)
2. Nikias Arndt (Dui/SUN) op 0:05
3. Jens Keukeleire (Bel/ORS) 0:17
4. Daniele Bennati (Ita/MOV) 0:17
5. Thomas De Gendt (Bel/LTS) 0:17
6. Sylvain Chavanel (Fra/DEN) 0:17
7. Elie Gesbert (Fra/TFO) 0:17
8. Jan Bakelants (Bel/ALM) 0:17
9. Michael Albasini (Zwi/ORS) 0:17
10. Pierre-Luc Périchon (Fra/TFO) 01:32

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer