Sport.be

Wielrennen

Roglic dendert naar ritzege, Aru krijgt tik (VIDEO)

19.07.2017 | Laurens Van Heuverswijn

Belga

Primosz Roglic heeft de 17de etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Sloveense hardrijder was de enige overlevende van een lange vlucht waarbij ook Serge Pauwels zat. Het geel blijft om de lenden van Chris Froome. Fabio Aru verloor kostbare tijd.

Het begin van de 17de etappe tussen La Mure en Serre-Chevalier werd gekruid door een waslijst aan aanvalspogingen, maar werd helaas ook ontsierd door enkele zware valpartijen. Groene trui Marcel Kittel, bolletjestrui Warren Barguil en Alexander Kristoff waren de belangrijkste slachtoffers, maar stapten wel terug op de fiets.

Thomas De Gendt toonde zich opnieuw in het begin van de etappe. Net als Serge Pauwels schoof hij mee met een vlucht van 33. Samen met Michael Matthews reed De Gendt zelfs een tijd voor al de rest uit. De Belg kon daardoor als eerste voorbijkomen bovenop de Col de la Croix de Fer, Matthews pakte onderweg extra punten in de strijd voor de groene trui.

Halfweg bleek de zware Alpenrit ook bijltjesdag te worden in de achterhoede. Thibaut Pinot en Daniel McLay stapten uit de koers, maar de belangrijkste opgever was vijfvoudig ritwinnaar Marcel Kittel. De groene trui wordt donderdag gedragen door Matthews, die liefst 160 punten voorsprong telt op dichtste concurrent André Greipel.

Op Alpenreuzen als de Col de la Croix de Fer, de Col du Télégraphe en de Col du Galibier toonde Alberto Contador zijn strijdershart. De Spanjaard maakte de oversteek naar de vroege vlucht, waar zijn ploegmaats van Trek-Segafredo nadien het tempo de hoogte injaagden. Dat kostte de kop van De Gendt, maar Serge Pauwels haakte wel goed zijn wagonnetje vast.

De Belg van Dimension Data had net als Contador en al de anderen wel geen antwoord klaar toen Roglic op de Galibier ten aanval trok. De voormalige schansspringer kwam met een voorsprong van 1:30 boven op de laatste klim. Alle andere vroege vluchters werden opgeslokt door de groep met favorieten.

Op die Galibier plaatsten ook de klassementsrenners enkele prikjes. Vooral Romain Bardet liet zich opmerken. De nummer drie uit het klassement ging tot vier keer in de aanval. Chris Froome reageerde even vaak gezwind, samen met Rigoberto Uran. Wie wel in de problemen kwam, was Fabio Aru. De dichtste achtervolger van Froome in het klassement moest enkele keren plooien en kwam op de top van de Galibier met een tiental seconden achterstand op de groep-Froome door.

In de afdaling richting aankomstplaats Serre Chevalier kwam de ritzege van Roglic niet meer in gevaar. Na tijdritwinst in de Giro vorig jaar pakte de 27-jarige Sloveen zo zijn eerste etappezege in de Tour. De groep Froome kon de voorsprong op Aru in de afdaling nog uitdiepen tot 31 seconden. Uran spurtte naar de tweede plek en zes seconden bonificatie, Froome raapte als derde nog vier bonusseconden. Bardet werd vierde, Barguil vijfde en Landa zesde. Serge Pauwels finishte na zijn lange vlucht als dertiende.

In het algemene klassement leidt Froome nu met 27 seconden voorsprong op Uran en Bardet. Aru zakt van twee naar vier en heeft nu 53 seconden achterstand. Pauwels wordt de eerste Belg in de stand. Hij stijgt van 21 naar 17. Tour-debutant Tiesj Benoot is nu 19de.

Donderdag staat de laatste bergrit van deze Tour op het programma. Deze keer met een aankomst boven, op de Col d'Izoard, de laatste klim buiten categorie van deze Tour.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer