Sport.be

Wielrennen

Matthews pakt tweede ritzege, drie Belgen bij eerste acht (VIDEO)

18.07.2017 | Erik Duchateau

Belga

Michael Matthews heeft in Romans-sur-Isère de 16de rit in de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Australiër haalde het in de sprint van een uitgedund peloton voor Edvald Boasson Hagen en John Degenkolb. Chris Froome blijft in het geel.

De 165 km lange rit tussen Le Puy en Velay en Romans-sur-Isère bestond uit twee gedeeltes: een lastige beginfase met het nodige klimwerk gevolgd door een vlakke finale waarin de harde wind vrij spel had. Een kopgroep van vijf met de Belgen Thomas De Gendt en Thomas Degand, de Fransen Nicolas Edet en Sylvain Chavanel en de Zuid-Afrikaan Daryl Impey reed een minuut voorsprong bij elkaar, maar de gebeurtenissen in de achterhoede van de wedstrijd speelden in hun nadeel...

SUNWEB RIJDT ALLES AAN FLARDEN

Sunweb probeerde Michael Matthews mee te sturen in een vlucht, maar dat lukte niet. Toen Marcel Kittel bergop in de problemen kwam en het verschil tussen het peloton en groep Kittel naar de halve minuut ging, zette Sunweb zich op kop van het peloton. De troepen van Matthews gaven flink gas en de achterstand van de groep Kittel steeg snel tot boven de minuut. Aan het andere uiteinde van de koers slonk de voorsprong van de kopgroep met De Gendt en Degand zienderogen. Omdat Sunweb bleef doorvlassen, was de vlucht snel teniet gedaan.

Het belangrijkste slachtoffer van de raid van de troepen van Matthews was groenetruidrager Kittel. Maar ook Dylan Groenewegen kon het hoge tempo bergop niet volgen. Na de laatste beklimming van de dag keken Kittel en co al tegen een achterstand van twee minuten aan. De twaalfde uit de stand, de Nieuw-Zeelander George Bennett, volgde op nog meer achterstand en zou uiteindelijk ziek opgeven.

DAN MARTIN VERLIEST TIJD

In de laatste vijftig kilometer rinkelde het waaieralarm. Door het open landschap en windsnelheden tot zestig kilometer per uur steeg de nervositeit in het peloton, maar toch duurde het tot de laatste twintig kilometer vooraleer de waaiers er ook echt kwamen. De Sky-ploeg van Chris Froome stak de boel in brand en slaagde erin om onder meer Daniel Martin op achterstand te rijden. De Ier van Quick-Step verloor 51 seconden en zakt in de stand van vijf naar zeven. De rest van de top vijf finishte wel in de eerste waaier. Chris Froome blijft dus in het geel.

In de strijd voor de etappezege probeerde de Italiaan Daniele Bennati in de finale nog de sprint te ontlopen, maar de ploegmaats van Matthews brachten alles terug samen. En de Australiër wist hen te bedanken in stijl: Greg Van Avermaet ging de spurt vroeg aan, maar werd vlot geremonteerd door Matthews, die het haalde met een halve fietslengte voor Edvald Boasson Hagen en een gefrustreerde John Degenkolb, die in zijn sprint meende gehinderd te zijn geworden door Matthews.

STERKE BELGEN

Drie Belgen eindigden bij de eerste acht: Greg Van Avermaet werd vierde, Jens Keukeleire zesde en Tiesj Benoot achtste van de groep van 28 die uiteindelijk voor de zege mocht sprinten. Door de waaiervorming in het slot werden snelle mannen als André Griepel en Nacer Bouhanni nog uit het koppeloton gewaaierd. Bouhanni had eerder in de rit als enige rappe man nog de jump van de groep Kittel naar het koppeloton kunnen maakte, maar betaalde die inspanning in volle finale dus cash.

Omdat Matthews ook de volle buit pakte aan de tussenspurt, komt hij in het puntenklassement terug tot op 29 punten van groenetruidrager Kittel. Eerder deze Tour won Matthews ook al de veertiende etappe.

OP NAAR DE ALPEN

De zeventiende etappe brengt het peloton woensdag naar de Alpen. Tussen La Mure en Serre Chevalier staan vier cols geprogrammeerd, waaronder monumenten als de Col de la Croix de Fer, de Col du Télégraphe en de Col du Galibier. Chris Froome (Sky) begint eraan met 18 seconden voorsprong op de Italiaan Fabio Aru (Astana), 23 seconden op de Fransman Romain Bardet (AG2R) en 29 seconden op de Colombiaan Rigoberto Uran (Cannondale). Tiesj Benoot (Lotto Soudal) is met een 20ste plaats op ruim 30 minuten de best gerangschikte Belg.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer