Sport.be

Wielrennen

De Gendt mikt op Prijs van de Superstrijdlust

17.07.2017 | Gert-Jan Weyters

Belga

Thomas De Gendt heeft grote ambitie. De renner van Lotto-Soudal mikt op de Prijs van de Superstrijdlust in de Tour de France. "Ik weet dat het moeilijk zal zijn, maar ik ga ervoor."

De Franse krant l'Equipe berekent dagelijks wie het meest in de aanval rijdt in deze Tour de France. Het is onze landgenoot Thomas De Gendt die na twee weken het meeste aantal kilometers in de aanval telt: 687 kilometer. Op plek twee staat Frederik Backaert met 566 kilometer en Jan Bakelants bezet een vijfde plaats met 355 kilometer.

De Gendt maakte zondag duidelijk dat hij in Parijs graag op het podium wil staan met de Prijs voor de Superstrijdlust. "Als ze me hem dit jaar niet geven, krijg ik hem wellicht nooit" (hij werd tweede vorig jaar en derde in 2015). Al wordt dat ook nu weer een moeilijke zaak, temeer omdat Warren Barguil, Fransman, ritwinnaar en drager van de bollentrui, zich in deze Tour ook bijzonder aanvalslustig toont. "Ik weet dat het moeilijk wordt en ik met een Franse jury te maken heb, maar ik ga het wel proberen en het doel is om nog een paar keer in de aanval te gaan en me te tonen."

Dagelijks krijgt een renner in de Tour de Prijs van de Strijdlust van een jury die bestaat uit vier leden: Laurent Jalabert, Jean Montois (journalist bij persagentschap AFP), Alexandre Roos (journalist bij l'Equipe) en koersdirecteur Thierry Gouvenou. In deze Tour kregen al twee Belgen, Philippe Gilbert en Thomas De Gendt, de titel achter hun naam en het bedrag van 2000 euro.

De Prijs van de Superstrijdlust wordt gegeven door een jury met daarin zeven stemmen: 1 stem is van het publiek. Via Twitter stelt de jury acht namen voor op de laatste zaterdag van de Tour. Nieuw is dat dit jaar twee namen daarvan al worden verkozen na de eerste rustdag, dat werd toen Lilian Calmejane en na de tweede rustdag, maandag 17 juli dus. Wie de meeste retweets achter zijn naam krijgt, haalde de Prijs van de Superstrijdlust van die week.

Die twee namen worden toegevoegd aan zes namen die op Twitter worden bekendgemaakt op zaterdag 22 juli. Wie dan de meeste retweets achter zijn naam krijgt, wint de stem van het publiek. Vorig jaar werd dit stemelement van het publiek voor het eerst ingevoerd en kreeg Jarlinson Pantano de meeste retweets achter zijn naam, al was het Peter Sagan die uiteindelijk met de Prijs van de Superstrijdlust aan de haal ging.

Voorts zijn er drie stemmen van Franse journalisten: Jean Montois en Alexandre Roos, Marionne Rous, mevrouw Tony Gallopin (en ploegmaat van Thomas De Gendt) en commentator bij France Television, koersdirecteur Thierry Gouvenou en tot slot mag ook Greg Lemond als enige buitenlander zijn stem geven.

Sinds 1956 wordt de Prijs van de Superstrijdlust uitgedeeld. Eddy Merckx is recordhouder met vier Prijzen. Hinault en Virenque kregen de Prijs van de Superstrijdlust drie keer. Het is geleden van 1978 met Paul Wellens dat een Belg nog eens won. In totaal ging de Prijs van de Superstrijdlust dertig van de 47 keer (een keer werd de Prijs niet uitgedeeld) naar een Fransman.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer