Sport.be

Wielrennen

Mollema wint zware overgangsetappe na knappe solo (VIDEO)

16.07.2017 | Pieter Borms

Belga

Bauke Mollema heeft zondag de vijftiende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven, een overgangsrit in het Centraal Massief over 189,5 km met aankomst in Le Puy-en-Velay. Hij won solo voor de Italiaan Diego Ulissi en de Fransman Gallopin.

Zoals verwacht kregen de vluchters voluit hun kans in deze etappe, die met twee beklimmingen van eerste, één van derde en één van vierde categorie behoorlijk heuvelachtig was. De vlucht van de dag werd uiteindelijk gevormd door 28 renners, onder hen zaten vier Belgen: Tiesj Benoot, Jan Bakelants, Thomas De Gendt en Serge Pauwels. Het peloton liet begaan, de vluchters mochten hun gang gaan.

Met nog ruim 60 km te gaan ging Tony Martin er alleen vandoor. In het peloton versnelde AG2R fors in dienst van kopman Romain Bardet, net op dat moment reed Froome lek. Vooraan gingen Pauwels en Warren Barguil op 35 km van de streep alleen op zoek naar Martin, bolletjestrui Barguil was niet veel later alleen leider en na een tijdje zaten tien renners vooraan (met Belgen Pauwels en Benoot). In de achterhoede had Froome de scheve situatie rechtgetrokken.

Bauke Mollema achtte dan zijn moment gekomen en ging op 30km van het eind solo. "Dit waren de lastigste 30 km van mijn carrière", steekt de Nederlander van wal. "maar ik moest wel wegspringen, want met explosieve jongens zoals Ulissi en Gallopin in de kopgroep zou ik het niet halen in de sprint. Intuïtief zette ik aan, ik moest het proberen, had een klein gaatje, keek even om, zag dat ik meer voorsprong kreeg en dan mag je niet meer twijfelen en moet je het volle pond geven."

Op 18 km van de streep bedroeg zijn voorsprong een halve minuut. Barguil, Gallopin, Primoz Roglic en Ulissi trokken in de achtervolging, maar kregen het gaatje nooit dicht. "Op het eind, in die laatste drie à twee km kwamen ze nog dicht, maar ik bleef voorop en in de slotkilometer besefte ik dat ik de buit binnen was. Dit is groots, een Tourrit winnen is de realisatie van een kinderdroom", besluit een dolblije Mollema. Bakenlants werd op een achtste stek eerste Belg. Froome en de rest van de favorieten finishten op ruim zes minuten, de Brit behoudt zijn gele trui.

Maandag genieten de renners van hun tweede rustdag in deze Tour, dinsdag mogen ze in de zestiende etappe over 165 km van Le Puy-en-Velay naar Romans-sur-Isère. Onderweg wachten een colletje van derde categorie en één van vierde.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer