Sport.be

Wielrennen

Sagan wint, Van Avermaet vierde op Côte des Religieuses (VIDEO)

03.07.2017 | Erik Duchateau

Belga

Peter Sagan heeft de derde rit van de Tour de France gewonnen. De wereldkampioen sprintte op de lastige finish in Longwy sneller dan Michael Matthews, Daniel Martin en Greg Van Avermaet. Geraint Thomas blijft leider.

Rit 3 begon kort na de middag op Belgische bodem in Verviers. De finish lag 212,5 km verderop in het Franse Longwy op de top van de Côte des Religieuses.

In de vroege vlucht van de dag kreeg de Australïer Adam Hansen (Lotto Soudal) het gezelschap van de Fransman Hardy (Fortuneo) en de Duitser Politt (Katusha). Met de Fransman Sicard (Direct Energie), de Amerikaan Brown (Cannondale) en onze landgenoot Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert) maakten nog drie renners de oversteek.

Het zestal kreeg van het peloton een maximale voorsprong van 4 minuten. Op een kleine 60 km van de aankomst nam Thomas De Gendt (Lotto Soudal) in het peloton het hazenpad. Samen met de Fransen Perichon (Fortuneo) en Calmejane (Direct Energie) slaagde De Gendt erin vooraan aan te sluiten.

Calmejane hield van het negental langste stand vooraan, maar ook hij werd gegrepen op 10 km van de aankomst. BMC nam het heft in handen op de Côte des Religieuses. Eerst trok Duits kampioen Marcus Burghardt de kop en in de laatste kilometer trok Richie Porte zo fors door dat hij zelfs een kleine kloof sloeg. Maar toen de sprinters in actie kwamen, werd de Australiër voorbijgesneld.

Sagan zette als eerste aan met Van Avermaet in het wiel, maar de Slovaak schoot uit zijn klikpedaal. Vliegensvlug klikte hij er weer in en zo kon de wereldkampioen nog net de aanstormende Michael Matthews afhouden. Daniel Martin kwam als derde over de meet, Van Avermaet als vierde.. Alberto Bettiol, Arnaud Démare, Jakob Fuglsang, Geraint Thomas, Chris Froome en Rafal Majka vevolledigden de top-10.

TWEE BELGEN IN TOP-10 KLASSEMENT

Philippe Gilbert had de rit vooraf aangestipt, maar moest vrede nemen met de 22ste plaats. Er zaten 39 renners in de groep die om de zege mocht spurten in Longwy, daarbij alle klassementsrijders. Gilbert schuift op in het klassement en staat nu zevende op 30 seconden van Geraint Thomas. Chris Froome is tweede op 12 seconden, Michael Matthews derde op eveneens 12 seconden en Peter Sagan vierde op 16 seconden. Met Tim Wellens op de negende plaats op 32 seconden staat nog een tweede langenoot in de top-10.

Marcel Kittel kon niet meedoen voor de ritzege maandag, maar blijft in de groene puntentrui. Pierre Roger Latour is de nieuwe leider in het jongerenklassement en Nathan Brown neemt de bolletjestrui over van zijn land- en ploeggenoot Taylor Phinney.

Dinsdag wacht de renners een vlakke etappe van 207,5 km met start in het Luxemburgse Mondorf Les Bains en aankomst op een stuk vals plat in het Franse Vittel. Een massaspurt lijkt voor de hand te liggen.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer