Sport.be

Wielrennen

Wie klopt Valverde in laatste voorjaarsklassieker?

21.04.2017 | Pieter Borms

Belga

In Luik start zondag de 104de editie van Luik-Bastenaken-Luik. Valverde start als uitgesproken favoriet na zijn vijfde overwinning in de Waalse pijl. Hij gaat in Luik op zoek naar zijn vierde zegeruiker. Wout Poels, de winnaar van vorig jaar, moet passen wegens een blessure.

Door wegenwerken is één en ander gewijzigd aan het parcours van Luik-Bastenaken-Luik. De Côte de Wanne, de Côte de Haute Levée en de Stockeu zijn niet van de partij. In de plaats krijgt het peloton Côte de Pont na 168 km, côte de Bellevaux (172 km) en côte de la Ferme Libert (180 km) voorgeschoteld vooraleer het aan de traditionele finale begint.

Daarna gaat het via de Col du Rosier en de Maquisard naar La Redoute. De Roche-aux-Faucons en de Saint-Nicolas zijn de laatste twee beklimmingen. In de finale valt de Naniotstraat weg, een klim over kasseitjes die vorig jaar voor het eerst opdook in het parcours, op de laatste hellende lijn in Ans zal duidelijk zijn wie de 104de editie wint.

De ijzige editie van 2016 kwam op naam van de Nederlander Wout Poels. Hij is er door een blessure niet bij en ook andere smaakmakers zoals Philippe Gilbert en Julian Alahilippe moeten daardoor passen voor La Doyenne. Topfavoriet lijkt Alejandro Valverde die woensdag een vijfde overwinning greep in de Waalse Pijl en zondag zo maar eventjes zijn vierde overwinning kan halen na zeges in 2006, 2008 en 2015. Voorts stond hij nog drie andere keren op het podium, twee keer tweede in 2014 en 2007, één keer derde in 2013.

"Ik zou graag voor een vierde keer winnen", zei Valverde na afloop van de Waalse Pijl, "het parcours is weliswaar een beetje veranderd, veel zal het niet veranderen aan de koers. La Doyenne blijft een zware wedstrijd en het zijn nog altijd de renners die de koers maken. Ik verwacht me aan een mooie strijd, zoals we dat ook woensdag zagen."

DE TEGENSTAND

Die strijd zal moeten komen van Daniel Martin, winnaar in 2013 en zonder olievlek of balpen (er circuleren verschillende versies over zijn valpartij nadat hij uitgleed) kroonde hij zich ook in 2014 tot winnaar. De kopman van Quick-Step Floors baalde na zijn tweede plek in de Waalse Pijl en gemotiveerd om een tweede zege binnen te halen. Team Sky kan uitpakken met twee sterke kopmannen: Sergio Henao en Michal Kwiatkowski, die in 2014 met een derde plaats al eens het podium haalde. Voorts zijn er met Ion Izagirre, Rui Costa, Michael Albasini & Romain Bardet nog enkele outsiders voor de zege.

Wat de Belgen betreft lijken er weinig winstkansen. Tim Wellens heeft baat bij een harde koers die vroeg openbreekt en moet in een klein groepje finishen. Uitkijken wordt het wel naar de prestatie van Dylan Teuns, knap derde in de Waalse Pijl en zondag staat hij voor de derde keer aan de start van La Doyenne. Hij hoopt om het vertrouwen te krijgen van de ploeg en naast Sanchez en Van Avermaet een vrije rol te krijgen.

Tot slot de kansen Van Avermaet die na een lang voorjaar deze wedstrijd nog toevoegt aan zijn kalender. "Ik heb niets te verliezen", zei hij, "ik wil zien hoe ver ik geraak met het oog op de toekomst." Het is van 2013 geleden dat de olympische kampioen La Doyenne nog eens reed. Hij werd toen 63ste. In 2012 moest hij het stellen met een 73ste stek en en zijn beste resultaat was een zevende plek in 2011.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer