Sport.be

Wielrennen

Van Avermaet is de Flandrien van het Jaar

15.10.2014 | Gert-Jan Weyters

Belga

Greg Van Avermaet is in Oostende voor de derde keer verkozen tot Flandrien van het Jaar. Michal Kwiatkowski werd de internationale Flandrien, Jolien D'Hoore Flandrienne van het jaar. Sven Nys is de Flandrien van het veld.

Sinds 2003 organiseert de krant Het Nieuwsblad de uitreiking van de Flandrien trofee. Een jury van 19 personen: oud-renners, sportief managers en opiniemakers rond het peloton maakte naar jaarlijkse traditie eerst een lijst van vijf genomineerden. Daarna was het aan de renners zelf om in een geheime stemming te beslissen welke collega de titel van Flandrien 2014 verdiende. De genomineerden waren Philippe Gilbert, Tim Wellens, Sep Vanmarcke, Tom Boonen en Greg Van Avermaet.

Van Avermaet (BMC) haalde een overweldigende overwinning. Hij was goed voor een score van 281 punten. Seizoensrevelatie Tim Wellens (Lotto-Belisol) werd verrassend tweede met 119 punten. Hij laat in de top drie Sep Vanmarcke (Belkin) achter zich, die 97 punten achter zijn naam kreeg. Philippe Gilbert (BMC) en Tom Boonen (Omega Pharma-Quick.Step) sluiten de rij met respectievelijk 51 en 28 punten.

Van Avermaet ontving de trofee, een kunstwerk van Fernand Vanderplancke, uit handen van voetbalicoon Jan Mulder en de Nederlandse wielerkampioene Marianne Vos. Met zijn overwinning haalt Flandrien 2014 Greg Van Avermaet de trofee voor de derde keer binnen. Hij won al in 2008 en 2013. Hij komt daarmee op gelijke hoogte met Tom Boonen (2004, 2005, 2012), Philippe Gilbert (2009, 2010, 2011) en de Italiaan Paolo Bettini (2003, 2006, 2007).

KWIATKOWSKI INTERNATIONALE FLANDRIEN

Wereldkampioen Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick.Step) werd op het Gala van de Flandrien tot Internationale Flandrien van 2014 verkozen. De 24-jarige Pool volgt Chris Froome op. De trofee werd uitgereikt door wielerkampioen en Belgisch Sportman van de Eeuw Eddy Merckx.

Voor het eerst werd ook de trofee Flandrien van het veld uitgereikt, op basis van stemmen die werden uitgebracht door de vakjury. De eerste winnaar is Belgisch kampioen en veelwinnaar Sven Nys. De trofee wordt voortaan jaarlijks uitgereikt en staat open voor alle nationaliteiten.

Flandrienne 2014 werd Jolien D'hoore. In de jongerencategorieën zijn de Flandriens: Jasper Philipsen (nieuwelingen), Enzo Wouters (Junioren) en Dylan Teuns (beloften).

Belangrijkste uitslagen Greg Van Avermaet 2014

2e in Omloop Het Nieuwsblad
    - 10de in E3 Harelbeke
    - 2de in Ronde van Vlaanderen
    - 10dee in Baloise Belgium Tour
    - 9de op BK
    - 2de, 3de, 6de en 7de in etappes Tour de France
    - 8ste in Clasica San Sebastian
    - 5de in Eneco Tour, 1ste in etappe naar Geraardsbergen
    - 5de in GP Cycliste de Québec
    - 7de in GP Cycliste de Montréal
    - 1ste in GP van Wallonië
    - 1ste in GP Impanis-Van Petegem
    - 5de op WK

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer