Sport.be

Wielrennen

Driedaagse De Panne-Koksijde: Festijn voor sprinters en hardrijders

31.03.2014 | Kersten Steurbaut

Belga

Het Vlaamwe wielercircus slaat de komende dagen zijn tenten op aan de Belgische kust. In de Driedaagse van De Panne-Koksijde zijn traditioneel de sprinters en tijdrijders aan het feest. Ook na het forfait van André Greipel is het duimen en vingers aflikken bij al het sprintersgeweld.

Een sleutelbeenblessure trok een streep onder het voorjaar van André Greipel, maar met Mark Cavendish, Marcel Kittel, Peter Sagan, Arnaud Démare, Alexander Kristoff en Sacha Modolo staan er nog voldoende snelle benen aan de start.

"Greipel is inmiddels geopereerd en stelt het al bij al goed", meldde Lotto-Belisol-sportdirecteur Jean-Pierre Heynderickx. "Natuurlijk zullen wij hem hier missen en niet alleen in De Panne. Ons team is onthoofd, maar we zijn klaar voor de strijd. In een massasprint kunnen we terugvallen op Kris Boeckmans of Kenny Dehaes."

Cavendish won in het verleden al vijf ritten in de Driedaagse en is na zijn forfait wegens ziekte voor Gent-Wevelgem gebrand op een goede prestatie. Hopelijk voor de Brit heeft Peta Todd hem voldoende verzorgd om fit aan de start te verschijnen.

"Ik hoop dat hij volledig uitgeziekt is. We zullen in Zottegem al merken hoe zijn conditie is", weet ploegleider Rik Van Slycke. "De eerste rit is bijzonder lastig. Als je niet goed bent, kan je het klassement meteen vergeten. De tweede etappe is Cavendish op het lijf geschreven."

TRIPLE VOOR SAGAN?

De eerste etappe was al twee jaar op rij een kolfje naar de hand van Sagan. Zorgt de Slovaak tijdens deze editie voor drie op drie? Van alle topfavorieten voor de Ronde van Vlaanderen komende zondag is Sagan de enige die naar West-Vlaanderen afzakt.

Omega Pharma-Quick Step heeft met Niki Terpstra en Guillaume Van Keirsbulck twee troeven op een goed eindklassement. Het Trek van Fabian Cancellara en Stijn Devolder verschijnt zelfs niet aan de start, net als de Belkin-troepen van Sep Vanmarcke. Extra competitiekilometers hadden voor Lars Boom anders wel welkom geweest.

Ook titelverdediger Sylvain Chavanel is niet van de partij. De Fransman ruilde afgelopen winter OPQS voor IAM Cycling, dat de Driedaagse links laat liggen.

BEUKEN TEGEN DE WIND

Voor de eindzege is het uitkijken naar de tempobeulen. Van de voorbije tien edities was Alessandro Ballan (2007) de enige niet-tijdrijder die de eindwinst op zak stak.

In de slottijdrit van donderdag in en rond De Panne zal topfavoriet Terpstra naast het spel van de wind ook moeten afrekenen met andere hardrijders als Luke Durbridge, Svein Tuft, Johan Le Bon, Michael Hepburn en Tobias Ludvigsson. Of zorgt ploegmaat Cavendish dankzij de bonificatieseconden misschien voor de verrassing? Milaan-Sanremo-winnaar Kristoff werd vorig jaar zo knap tweede.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer