Sport.be

Wielrennen

Wie was de echte oprichter van de Ronde Van Vlaanderen?

22.05.2013 | Tom Van Aken

Belga

Niet Karel van Wijnendaele was de grote bezieler van de Ronde Van Vlaanderen, maar wel Léon Van den Haute. Dat blijkt uit een recente studie van historici Stijn Knuts en Pascal Deleye.

Het verhaal staat in de tweede editie van Etappe. Dat historisch wielermagazine werd voorgesteld in de Rumbeekse velodroom Defraeye-Sercu.

De tweede editie van Etappe pakt uit met dit verhaal omdat het op 25 mei exact 100 jaar geleden is dat het startschot voor de eerste Ronde van Vlaanderen werd gegeven. Etappe #02 legt dan ook de nadruk op die eeuwviering. De historici wilden in eerste instantie nagaan hoe lang de eerste editie was, maar al snel kwamen ze op iets anders uit.

"De Antwerpse Léon Van den Haute, de toenmalige bestuurder van de krant Sportwereld, was zowel de initiatiefnemer, en de organisator van de Ronde van Vlaanderen", menen de historici, die merken dat van Wijnendaele pas in 1926 al die taken van Van den Haute zou overnemen. Volgens Knuts en Deleye leeft het idee dat van Wijnendaele de geestelijke vader was van de Ronde, omdat de eerste biografieën van Van Wijnendaele hem zo noemden. Een historische fout die vanaf dan door iedereen zou worden overgenomen.

Echter, de historici willen van Wijnendaele niet van zijn voetstuk halen. "Hij heeft de Ronde grootgemaakt. Van den Haute was vooral de sterke man achter de schermen. We willen wel dat de ontstaansgeschiedenis van de wielersport minder zwart-wit wordt voorgesteld", zeggen de historici.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer