Sport.be

Wielrennen

Vanendert blijft bescheiden: 'Geen echte kopman'

13.01.2012 | Jesse Broekx

Belga

Jelle Vanendert was vorig jaar de revelatie van het wielerseizoen met ritwinst en enkele dagen de bolletjestrui in de Tour, en daarnaast toonde hij zich ook een meesterknecht voor Philippe Gilbert.

De verwachtingen van het wielerpubliek zullen voor 2012 dan ook een stuk hoger liggen, maar de Limburger blijft er rustig bij.

"Dat de mensen meer van mij gaan verwachten, lijkt me normaal. Maar zelf zou ik al meer dan tevreden zijn met hetzelfde als vorig jaar. Dat wijst niet op gebrek aan ambitie, wel op een realistische manier van denken", aldus Vanendert.

"Dat ik zonder Gilbert een van de speerpunten van Lotto-Belisol wordt voor de klassiekers is logisch, maar maakt me evenmin nerveus. Er zal inderdaad meer druk komen maar ik ben nog niet de renner die al met zekerheid kan zeggen dat hij een klassieker gaat winnen.

Renners die dat kunnen, zijn dun gezaaid. Philippe Gilbert, Joaquin Rodriguez en de Schlecks, en daarmee ben je ongeveer uitgepraat."

"Zelf wil ik nog twee jaar investeren in het kopmanschap. Ik heb immers ervaren dat het ook een job is die moet aangeleerd worden. In de klassiekers behoor ik tot het groepje van tien à vijftien renners die mogen zeggen dat ze een klassieker kunnen winnen als de wedstrijdsituatie in hun voordeel speelt. Idem voor ritwinst en een goed klassement in de Tour. Maar een echte kopman, neen dat ben ik nog niet."

TWEE RONDES

De Tour wordt een logisch hoofddoel na zijn prestaties vorig jaar. En de Limburger wil het niet bij één grote ronde houden. "Net als Jurgen Van den Broeck wil ik ook naar de Vuelta", zegt hij. "En ook bij de Olympische Spelen en het wereldkampioenschap op de Cauberg wil ik er graag bij zijn."

"Ik moet het ijzer smeden terwijl het heet is, want ik heb door tegenslagen en lichamelijke ongemakken al wat tijd verloren in mijn carrière. Daarom ga ik niet met rust na de Tour. Ik wil mijn conditie van de Tour gebruiken in de olympische wegrit. Misschien krijg ik later nog een of twee kansen om ervan te proeven, maar dat wil niet zeggen dat ik er in Londen niet bij wil zijn", solliciteert Vanendert nu al.

"De Nederlandse coach Leo van Vliet heeft me gezegd dat het een pittig parcours is. Daarom zullen ze er iemand zoals ik kunnen gebruiken om ervoor te zorgen dat we niet met Mark Cavendish en André Greipel naar de finish moeten. Ik weet wel dat er slechts vijf plaatsen beschikbaar zijn maar ze mogen weten dat ik een kandidaat ben. Daarna de lastige Vuelta met de conditie van de Tour moet ook kunnen om vervolgens niet eens ver van huis het wereldkampioenschap te kunnen rijden."

 

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer