Sport.be

Wielrennen

Gilbert wint Kristallen Fiets met monsterscore

16.11.2011 | foto belga

Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) heeft woensdag voor het vierde jaar op rij de Kristallen fiets gekregen, de trofee van de krant Het Laatste Nieuws.

Gilbert en zijn echtgenote Patricia hadden alle redenen om te glunderen. (foto belga)
De trofee van de krant Het Laatste Nieuws voor de beste Belgische wielrenner  ging met een monsterscore van 678 punten, slechts twee stemmen van de maximumscore (680), naar de 29-jarige Luikenaar.

De tweede plaats in het referendum was voor Nick Nuyens, winnaar van de Ronde van Vlaanderen. Greg Van Avermaet en Jelle Vanendert deelden de derde plaats. Johan Vansummeren werd vijfde. Ook Vanendert viel in de prijzen. Hij kreeg de Kristallen Zweetdruppel als beste helper van het jaar. Tosh Van der Sande werd tot beste jongere verkozen, John Lelangue tot beste ploegleider.

In 2011 boekte Gilbert vierentwintig zeges, met daarbij Brabantse Pijl, Amstel Gold Race, Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik, Ronde van België, BK, een tourrit met een gloriedag in het geel, San  Sebastian, GP Québec en GP van Wallonië, om het jaar als nummer een van de WorldTour af te sluiten. Gilbert is ook de topfavoriet om op zondag 18 december zichzelf op te volgen als Belgisch Sportman van het Jaar.

"Dat maakt vier op een rij, in een jaar waarin winnen nooit verveelde", reageerde Philippe Gilbert nadat hij uit handen van uittredend premier Yves Leterme de Kristallen Fiets ontvangen  had. "En ik sta hier niet alleen, hé. Kijk eens wat de andere Belgische renners dit jaar allemaal gewonnen hebben. Dit kan geen toeval zijn. Als je 't mij vraagt, hebben we veel te danken aan de wielerbond."

"Wij zijn de eerste generatie voor wie tien jaar geleden stages georganiseerd werden. Daarna kwamen jeugdploegen en een nog betere werking. Daar krijgen de federatie en alle betrokkenen nu de beloning voor."

"Hoe mijn seizoen er in 2012 precies zal uitzien, weet ik zelf nog niet", aldus Gilbert. "Nogal wat organisatoren kampen met financiële problemen. Ploegleider John Lelangue weet daarom nog niet hoe we de voorbereiding zullen aanpakken. Eén zaak is zeker. Het wordt weer een lang en zwaar seizoen. De voorjaarsklassiekers, de Tour die ik in eigen Luik niet kan laten schieten, de Olympische Spelen, misschien de Vuelta, waarvan we de bekendmaking van het rittenschema afwachten en het WK. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de aanpassing bij mijn nieuwe ploeg. 2012 wordt een hele uitdaging, echt waar."

Ploegleider John Lelangue en Michel Wuyts in een onderonsje. (foto belga)
Ondanks de successen van Philippe Gilbert was het niet Marc Sergeant, maar wel John Lelangue, die de Australiër Cadel Evans naar de tourzege leidde, die bij de uitreiking van de Kristallen Fiets op het podium mocht om uit handen van bondsvoorzitter Tom Van Damme de trofee voor beste coach in ontvangst te nemen.

"Jammer voor Sergeant en een succes voor mij erbij om het seizoen af te sluiten", aldus de ploegleider van BMC. "Ik deel mee in het succes van mijn renners. En ik voel me echt een ploegleider, want de job van manager heb ik overgelaten aan Jim Ochowicz. Ik heb niets meer dan Marc Sergeant, maar ik heb wel de trofee in handen. Mooi."

Met bijna 2.300 stemmen ging de Kristallen Zweetdruppel woensdag met ruime voorsprong naar Jelle Vanendert. "Het hoogst haalbare voor mij", reageerde de Limburger. "Om ooit een Kristallen Fiets te kunnen winnen, ben ik te weinig een winnaarstype. Maar ik hoop wel op een vrije rol volgend jaar. In de klassiekers  natuurlijk, want in de Tour wil ik er opnieuw zijn voor Jurgen Van den Broeck."

Tosh Van der Sande, volgend seizoen prof bij Lotto-Belisol, werd woensdag bij de uitreiking van de Kristallen Fiets tot beste jongere verkozen. "Een mooie beloning in een seizoen waarin  ik mijn overwinning in Luik-Bastenaken-Luik als de mooiste prestatie uit mijn nog jonge carrière beschouw", aldus de Antwerpenaar, die eind deze maand 21 wordt. 

"Dat ik met mijn amper twintig lentes al prof mag worden, is een hele eer. Maar de mensen mogen van mij niet meteen te veel verwachten. Het wordt een hele aanpassing." "Het moeilijkste komt nu, bevestigen als prof", beklemtoonde Dirk De Wolf toen hij als eerste laureaat van de Kristallen Fiets de  trofee aan Van der Sande mocht overhandigen.

Erelijst Kristallen Fiets
1992: Dirk De Wolf
1993: Johan Museeuw
1994: Paul Herijgers
1995: Johan Museeuw
1996: Johan Museeuw
1997: Johan Museeuw
1998: Tom Steels
1999: Frank Vandenbroucke
2000: Andrei Tchmil
2001: Rik Verbrugghe
2002: Johan Museeuw
2003: Peter Van Petegem
2004: Tom Boonen
2005: Tom Boonen
2006: Tom Boonen
2007: Sven Nys
2008: Philippe Gilbert
2009: Philippe Gilbert
2010: Philippe Gilbert
2011: Philippe Gilbert

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer