Sport.be

Wielrennen

Retro: Een knecht mag niet winnen

04.05.2011 | Steven Swinnen

Johan De Muynck was in 1978 de laatste Belgische Giro-winnaar. Bekijk het in onze retrofotspecial! Twee jaar eerder had De Muynck ook kunnen winnen, maar pech en jaloezie hebben hem genekt...

Ondanks superbenen mocht De Muynck niet aanvallen in '76. (foto belga)

In de jaren zeventig van vorige eeuw behoorde het Belgisch-Italiaanse Brooklyn tot de topploegen in het wielerpeloton. Met Patrick Sercu, Ronald De Witte en Johan De Muynck was er heel wat Belgisch talent aanwezig, maar de absolute kopman was zonder twijfel Roger De Vlaeminck. 1976 was echter niet het beste jaar uit de rijkgevulde carrière van de Meetjeslander. "De Vlaeminck zat dat jaar mentaal niet zo goed in zijn vel", vertelt streekgenoot Johan De Muynck in Cyclo Sprint.

"In de Ronde van Romandië zaten we op een dag samen in de kopgroep en vroeg hij mij om er nog eens een serieuze lap op te geven. Ik had die dag al veel gewerkt, maar ik reed toch iedereen uit het wiel en won de rit. Daarna pakte ik ook nog de volgende bergrit, de tijdrit en uiteindelijk ook het eindklassement."

VERBODEN AAN TE VALLEN

Ondanks die sterke prestatie kreeg De Muynck korte tijd later bij de start van de Ronde van Italië geen vrije rol en moest hij opnieuw het knechtenwerk opknappen voor De Vlaeminck. Maar tijdens de zesde rit liep het 'fout'. De Muynck won de bergetappe en nam meteen ook de roze trui over, nota bene van zijn kopman. De sfeer binnen de ploeg zakte onder het vriespunt. Aan tafel bleef het 's morgens en 's avonds akelig stil.

Twee dagen later nam Felice Gimondi de leiderstrui over en de Italiaan leek vastbesloten om ze niet meer af te geven. Bij Brooklyn was er met vier renners in de top tien halverwege de Giro nog geen man overboord. De ploegleiding durfde echter geen knopen door te hakken en dat was niet naar de zin van De Muynck. "Blijkbaar had ploegleider Franco Cribiori weinig vertrouwen in mij. Hoewel ik tijdens die bergritten mijn benen niet voelde, mocht ik niet aanvallen: ik moest mijn ploegmaten sparen! Ik mocht alleen maar de eersten volgen. Doodjammer, want ik was toen in staat om iedereen op minuten te rijden", zegt hij meer dan dertig jaar na de feiten. "Een knecht die zou winnen, dat bestond niet."

De Muynck werd uiteindelijk tweede in de Ronde van Italië 1976, achter Gimondi.Lees meer in Cyclo Sprint
Het volledige artikel vindt u deze maand in Cyclo Sprint, die vanaf dinsdag 3 mei in de winkel ligt.
 

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer