Sport.be

Wielrennen

Meesterlijke Moreau, sneu voor Seeldrayers

12.06.2007 | Erik Duchateau

Christophe Moreau is na een knappe ritzege in Saint-Etienne de nieuwe leider in de Dauphiné Libéré. Kevin Seeldrayers zag zijn winstkansen in rook opgaan door een kettingbreuk.

Christophe Moreau met een bijzonder zegegebaar. (foto photonews)
De Côte de Saint-Romain-les-Atheux was de scherprechter in de tweede rit van de Dauphiné Libéré, tussen Saint-Paul-en-Jarez en Saint-Etienne. Op die berg van derde categorie, op 35 kilometer van de finish, sprongen twee Belgen weg uit het peloton: Preben Van Hecke van Predictor-Lotto en Kevin Seeldrayers van Quick Step-Innergetic.

Toen de Spanjaard José Antonio Redondo Ramos (Astana) kwam aansluiten, moest Van Hecke passen. Zijn plaats werd ingenomen door de Fransman Christophe Moreau (AG2R). Op 29 kilometer van de meet sloten Seeldrayers, Moreau en Redondo aan bij de vroege vluchters Jérome Pineau (Bouygues Telecom) en Aleksandr Kuschynski (Liquigas).

Lang konden de Fransman en de Wit-Rus het vooraan niet meer bolwerken. Ze waren aan het eind van hun latijn na een vlucht van bijna honderd kilometer. Seeldrayers en Moreau zaten wel nog boordevol energie. De kopman van AG2R deed een gooi naar de gele trui van Bradley Wiggins en de gretige Seeldrayers aasde op zijn eerste profzege.

Maar een kettingbreuk op zeven kilometer van de finish deed de droom van onze 20-jarige landgenoot uit elkaar spatten. Moreau keek niet om en bleef vol gas geven op het jagende peloton, dat aangevoerd werd door Discovery Channel, Crédit Agricole en Caisse d'Epargne. Sporadisch kreeg hij hulp van Redondo, die leek te pokeren.


PHILIPPE GILBERT ACHTSTE

In de sprint bleek dat de Spanjaard gewoonweg niet beter kon. Redondo kwam zelfs niet uit het zadel en strandde uitgeteld op de tweede plaats achter de oersterke Moreau, die de sprint al vanop 500 meter van de finish had ingezet. Alejandro Valverde won op 32 seconden de pelotonsprint voor Hushovd en Haussler. Philippe Gilbert werd achtste.

De ontgoochelde Kevin Seeldrayers bolde twee en een halve minuut na triomfator Moreau over de meet. De Fransman neemt de gele trui over van Bradley Wiggins en heeft in de stand nu 7 seconden voorsprong op Redondo en 24 op de Brit. Levi Leipheimer is vijfde op 25 seconden.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer