Voetbal

WK 2014

Götze schiet Duitsland naar de wereldtitel

13.07.2014 | Niels Dirkx

Duitsland is de nieuwe wereldkampioen! In een spannende wedstrijd slaagde geen van beide ploegen erin te scoren, maar in de tweede verlenging schoot invaller Mario Götze zijn land naar een delirium.

Duitsland en Argentinië mochten in het mythische Maracanãstadion onder elkaar uitmaken wie de wereldbeker mee naar huis mocht nemen. Bij Duitsland had bondscoach Joachim Löw weinig reden tot wisselen na de weergaloze partij van zijn ploeg tegen Brazilië. Vlak voor de aftrap sloeg echter het noodlot toe voor Sami Khedira, die met een kuitblessure moest afhaken voor de belangrijkste match uit zijn carrière. Christoph Kramer was de man die zijn plaats innam tussen de lijnen.

Ook bij Argentinië zag Alejandro Sabella weinig reden tot wisselen nadat het Nederland uitschakelde in de halve finales. Ángel Di Maria werd klaargestoomd voor de finale, maar haalde het niet. Daardoor mocht Enzo Pérez net als in de vorige wedstrijd starten. Sergio Agüero bleef aan de bank gekluisterd ten voordele van Ezequiel Lavezzi.

Een aangename eerste helft verliep voor de Duitsers niet zoals gepland. De organisatie van de Argentijnen bleek een stuk steviger dan die van Brazilië en door de hoge pressing en het stevige spel van Argentinië kwam de Mannschaft maar moeilijk in zijn spel. Gonzalo Higuaín bleek voorin een gesel voor Hummels en co en kreeg na twintig minuten ook een cadeautje van de Duitse verdediging. Te verrast schoot de spits van Napoli oog in oog met Neuer naast.

Niet veel later deed Higuaín de netten wel trillen, maar werd hij (terecht) afgevlagd voor buitenspel. Ook Duitsland kwam steeds meer opzetten, maar plaatsballetjes van André Schürrle, die na een half uur de geblesseerde Kramer kwam vervangen, en Toni Kroos eindigden in de handen van Romero. In de absolute slotfase van de eerste helft kon Benedikt Höwedes slim koppen bij een hoekschop, maar zijn kopslag stierf op de paal.

Argentinië kwam furieus uit de kleedkamers en bijna keek Duitsland quasi meteen tegen een achterstand aan. Lucas Biglia loodste Messi door de buitenspelval, maar die schoot een kans voorlangs die hij normaal altijd tegen de netten zou prikken. Naarmate de tweede helft vorderde nam de schrik om te verliezen bij beide ploegen toe en dat kwam het niveau zeker niet ten goede.

Vele venijnige overtredingen en veel strijd op het middenveld zorgden voor weinig doelgevaar. Duitsland werd wel steeds gevaarlijker in het slot van de wedstrijd, maar Höwedes kon niet afdrukken in de zestien. Toni Kroos ten slotte zocht in de slotfase het hoekje, maar plaatste een assist van Mesut Özil naast.

De Duitsers probeerden meteen de bakens te verzetten in de verlengingen, maar Schürrle besloot op de vuisten van Sergio Romero. De sfeer werd steeds grimmiger door de zenuwen bij beide ploegen waardoor de verlengingen veel weg hadden van een ordinaire schoppartij. Na 113 minuten achtte invaller Mario Götze zijn moment gekomen.

De middenvelder van Bayern München controleerde een prima voorzet van Schürrle heerlijk op de borst en knalde vervolgens knap voorbij Romero tegen de netten. Argentinië zocht nog tevergeefs naar de gelijkmaker, maar moest toekijken hoe de Duitsers na 120 minuten nagelbijten feest vierden en hoe aanvoerder Philipp Lahm een vierde Duitse wereldbeker in de lucht mocht steken.

Facebook

Twitter

WK 2014 Statistieken

51
Gewonnen matchen
12
Gelijke spelen
37
Clean sheets
171
Doelpunten
10
Rode Kaarten
166
Gele kaarten
603
Spelers met speelminuten
32
Gemiddelde leeftijd
12
Gescoorde strafschoppen
1
Gemiste strafschoppen