Voetbal

Rode Duivels

'Ons voetballand is doodziek'

18.11.2004 | Bennie Luyten

De Belgische kranten zijn in hun oordeel over de prestatie van de Belgische nationale ploeg in het Koning Boudewijnstadion tegen Servië-Montenegro niet mals. Alle commentatoren omschrijven de prestatie van de Rode Duivels als beschamend en zien weinig hoop voor de toekomst.

Moet Anthuenis bondscoach blijven?

"De toestand is ernstig en hopeloos voor het Belgische elftal", schrijft Luc Uyttenhove in Het Laatste Nieuws.

Luc Uyttenhove. (foto photonews)
"Drie matchen ver in de WK-voorronde en Duitsland 2006 is al naar de bliksem. Een jaar geleden blaakte Aimé Anthuenis van ambitie, vast beraden dat hij ons land naar een zevende WK op rij zou leiden. Dat gebeurt niet."

Uyttenhove legt evenwel niet alle schuld hiervoor bij de nationale coach. "Anthuenis zal de eerste bondscoach zijn in een kwarteeuw die België niet weet te plaatsen voor twee opeenvolgende tornooien. Hem de schuld geven voor die afgang gaat te ver." Al denkt de commentator wel dat Anthuenis niet de volledige termijn van zijn contract zal uitdienen. "Na de catastrofale 1 op 9 tegen Litouwen, Spanje en Servië, volgend op het gemiste EK, is het quasi ondenkbaar dat Anthuenuis zijn contract als bondscoach (tot 2006) zal uitdienen", schrijft Uyttenhove.

Ook in Het Nieuwsblad klinkt het weinig lovend voor de nationale voetbaltrots. "Duivels op de dool. België ziet rood van schaamte na de (bijna zekere) uitschakeling voor het WK", schrijft Ludo Vandewalle.

"Ons voetballand is doodziek. Gebrek aan inzet kun je de spelers niet verwijten, maar dat maakt het alleen erger. Hun gebrek aan vorm, vertrouwen en kunde staken de ogen uit. Dreiging en vlotte combinaties stonden niet in het woordenboek van wat moet doorgaan voor de beste spelers van het land", aldus Vandewalle.

Ook hij wil Anthuenis niet met alle zonden van Israël overladen. "De volledige schuld voor dit collectief falen op de bondscoach steken, is onjuist. Met Goor, Deflandre, Emile en Mbo Mpenza ontbraken vier
Ludo Vandewalle. (foto photonews)
zekere titularissen. Paradepaardjes als Buffel en Sonck hebben kwaliteit maar zijn hopeloos uit vorm", dixit de commentator, die de vergelijking maakt met de prestaties van de Belgische clubs in Europa. "Na de slechte resultaten van onze clubs in Europa glijdt de populairste ploegsport naar een heel bedenkelijk niveau. Dit voetballand is ziek, doodziek", besluit hij.

In de Gazet van Antwerpen klinkt dezelfde teneur. "De Rode Duivels mogen het WK in Duitsland vergeten. De wedstrijd die moest gewonnen worden, draaide uit op een zoveelste calvarietocht. Voor wie het nog niet wist: het Belgische voetbal is op drift", schrijft Pascal Kerkhove.

Volgens de commentator levert de uitkomst van het duel alleen maar meer vragen op. "Wie weet hoe het verder moet? Is de negatieve spiraal waarin de nationale ploeg verzeild is geraakt verwonderlijk wanneer je weet dat telkens een international naar het buitenland verhuist, die op de bank verzeilt? En wat met de toekomst van Aimé Anthuenis?"

Volgens Kerkhove weet Anthuenis dat hij zich, de zwakke resultaten indachtig, in vraag moet stellen. Maar volgens de commentator zit het probleem veel dieper. "Deze generatie mist gewoon het talent en de persoonlijkheid om een WK-ticket te claimen."

Volgens Peter Goris van De Morgen is het "knock-out en boeken toe". "België mag beginnen vooruitkijken naar Euro 2008, in Zwitserland en Oostenrijk. En dat is nog ver weg, heel ver."

"Buiten!" Zo vat La Gazette des Sports in één woord de situatie van de Rode Duivels samen na hun nederlaag tegen Servië-Montenegro. De term verwijst ook naar de trainer van de ploeg. "(...) Aimé Anthuenis moet plaats maken voor een andere trainer die in staat is om de toekomst voor te bereiden", voegt de krant eraan toe.

La Dernière Heure-Les Sports deelt die mening. "Anthuenis moet opstappen", stelt de sportkrant op de voorpagina. "België kan een kruis maken over zijn kansen om deel te nemen aan de Wereldbeker 2006 in Duitsland. De nederlaag tegen Servië op de Heizel, was er net te veel aan in een kwalificatieronde waarin de Belgen tot op vandaag een catastrofaal resultaat behalen. De Duivels zijn niet in staat om hun tegenstanders te domineren, noch op fysiek, noch op technisch vlak, en dat verontrust alle Belgische voetballiefhebbers. De situatie is zo ernstig geworden dat men zich maar moeilijk kan voorstellen dat Aimé Anthuenis aan het hoofd van de nationale ploeg zou blijven!"

"Als er mathematisch niets bereikt is, kan je schrijven dat er een mirakel nodig is om de Duivels nog op de wereldbeker 2006 aan het werk te zien", vindt Vers L'Avenir van zijn kant. Die krant stelt zich niet zo radicaal
Le Soir wil een paleisrevolutie. (foto photonews)
op over de bondscoach. "Verwacht wordt dat Aimé Anthuenis zijn ontslag indient aangezien deze jonge generatie gewoon niet bij machte is om beter te doen en bij de vriendschappelijke wedstrijd, eind mei in Nederland, misschien overschat werd."

Le Soir analyseert de situatie met de titel "Voor de Duivels is het al winter". Voor het Brusselse dagblad passen de Rode Duivels nu "bij de Belgische clubs die, op Europees vlak, helemaal niet meer geïnspireerd zijn de laatste weken". Meer dan tot het ontslag van Anthuenis, roep Le Soir op tot "een echte paleisrevolutie bij de Belgische voetbalbond, die gewenst wordt door tal van waarnemers. Dat lijkt voortaan de enige oplossing om de tendens te keren. De nederlaag kan misschien voor die ommekeer zorgen. En uiteindelijk heilzaam blijken"

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer