Voetbal

Algemeen

Rode Duivels zonder glans voorbij San Marino

06.09.2019 | Erik Duchateau

Belga

De Rode Duivels hebben op de vijfde speeldag in groep I van de EK-kwalificaties met 0-4 gewonnen van voetbaldwerg San Marino.

Na een povere eerste helft, waarin bondscoach Roberto Martinez met Michy Batshuayi, Divock Origi en Adnan Januzaj voorin een onuitgegeven trio aan de aftrap had gebracht, konden alle artikels over mogelijke records al de prullenmand in. Er was immers nog maar één keer gescoord in een nog niet voor de helft volgelopen ministadion van de voetbaldwerg en dan nog na een strafschop na handspel in de zestien van Palazzi: Batshuayi zette zich achter het leer en veegde na welgeteld 43 minuten de nul van het scorebord.

Voordien kwam de beste kans zelfs op naam van de thuisploeg: Mularoni liet een trap van Battistini lichtjes afwijken waardoor Thibaut Courtois in de problemen kwam en moest lossen. Gelukkig was er niemand van de thuisploeg gevolgd en kon Toby Alderweireld ontzetten. Tussendoor vielen er nog wel enkele kansen voor Batshuayi te noteren en viel een mislukte voorzet van Adnan Januzaj op de lat, maar de Duivels brachten in die eerste helft toch te weinig en de experimentele voorlinie van Martinez liet allesbehalve een onuitwisbare indruk na.

Kort na de pauze bleef er van het trio voorin enkel nog de doelpuntenmaker over. Dries Mertens en Nacer Chadli vielen in en dat rendeerde meteen: Chadli bracht laag voor, Mertens kon aan de tweede paal niet missen (0-2). De druk naar voren werd groter en er kwam wat meer schwung in de wedstrijd. Even voorbij het uur draaiden de twee invallers de rollen om: Mertens als aangever en Chadli die centraal voor doel binnentrapte (0-3). Diep in de toegevoegde tijd kopte Batshuayi met zijn tweede van de avond de 0-4 eindstand op het scorebord, zijn vijftiende treffer voor de Rode Duivels en een mooie afsluiter van een betere tweede helft.

Met vijftien op vijftien blijven de Belgen halverwege de kwalificatiecampagne autoritair aan de leiding in de groep, met een voorsprong van drie punten op Rusland. De Russen gingen vrijdagavond met 1-2 winnen in Schotland, dinsdag in Hampden Park de eerstvolgende tegenstander van de Rode Duivels. Eerder op de avond speelden Cyprus en Kazachstan 1-1 gelijk, waardoor de Schotten (6 punten) hun derde plaats kwijt zijn aan Kazachstan (7) en stilaan een streep mogen maken doorheen hun EK-ambities. Cyprus is voorlaatste met vier punten, San Marino is gewoontegetrouw puntenloos laatste.

Facebook

Twitter