Voetbal

Algemeen

Ook al is het tegen San Marino, bondscoach zal weinig experimenteren

05.09.2019 | Ward Bollen

Belga

De Rode Duivels maken zich op voor de EK-kwalificatiewedstrijd van vrijdag in Serravalle tegen dwergstaat San Marino. Het laagst gerangschikte land op de FIFA-ranking (211de) ontvangt met andere woorden de koploper, België.

Toch is het voor bondscoach Roberto Martinez een partij zoals andere partijen. "We bekijken het als de vijfde kwalificatiewedstrijd", vertelde de Spanjaard donderdag. "Er staan net als tegen elke tegenstander drie punten op het spel."

"Franco Varrella, de coach van San Marino, is heel flexibel", stak Martinez van wal. "Zijn team kan met vier of vijf achteraan spelen, of zoals tegen Kazachstan in een diamant. Varrella heeft geen elitespelers, dus de resultaten blijven wat uit. Voor ons is dit een normale kwalificatiewedstrijd. We willen de drie punten en voor de spelers is dit een mooie kans om hun plaats in de kern van 23 op te eisen."

Martinez kan tegen de dwergstaat zoals geweten niet rekenen op enkele sterkhouders, zoals Eden en Thorgan Hazard en Axel Witsel. "Eden kan je niet zomaar vervangen. Het wordt dus een hele goede test om zonder onze captain te spelen. Een andere speler moet nu zijn verantwoordelijkheid nemen. Ook na het WK was Eden vaak beslissend, maar het is nu aan ons om zijn forfait op te vangen."

"Over het algemeen gaat het goed met mijn team", stelde Martinez. "Leander Dendoncker heeft deze week wat lichter getraind. Hij is nog niet helemaal klaar. Voor de match tegen Schotland zal hij waarschijnlijk wel klaar zijn. Simon Mignolet heeft een trap gekregen op de enkel. Hij herstelt goed. We bekijken nog de training van vandaag, maar we nemen geen enkel risico met de spelers." Dendoncker was donderdag de enige afwezige op training in het Stadio Olimpico in Serravalle. Mignolet, die woensdag ontbrak, sloot weer aan bij de groep. Martinez kan dus beschikken over 25 Rode Duivels.

Martinez zal dus kansen geven aan andere spelers, maar belooft niet te veel te experimenteren. "Er komen nieuwe gezichten, maar het blijft een kwalificatiewedstrijd. Ik zal sommige spelers kansen geven, al zal ik geen gekke toeren uithalen." Met Yari Verschaeren en Benito Raman nam de Spanjaard twee nieuwkomers in zijn selectie op. "Ze voelden zich deze week snel op hun gemak", reageerde Martinez kort. "Er is concurrentie op alle posities."

RESPECT TONEN

"De beste manier om voor onze tegenstander respect te tonen, is negentig minuten voluit gaan", vertelde Kevin De Bruyne donderdag. "Ik denk dat ik, nu ik meer ervaren ben, wedstrijden als tegen San Marino beter kan spelen", zei de middenvelder van Manchester City. "Als je jong bent, kijk je vooral uit naar de toppers. Nu ben ik hier om mijn job te doen. Ik respecteer iedereen. San Marino is zoals iedereen weet niet het beste land ter wereld, maar we moeten respect tonen en er is daarvoor maar een manier: negentig minuten lang voluit voetballen. Met City zetten we zelfs bij 5-0 druk, zo toon je respect. Als ik 5-0 achter sta en de andere ploeg begint de bal wat rond te tikken, vind ik dat vernederend."

De Bruyne denkt niet dat er veel lessen te trekken vallen uit de wedstrijd van vrijdag. "Soms leer je niets uit een match, maar dat geldt ook voor topwedstrijden. Je speelt als ploeg, doet je werk en probeert te winnen. Na afloop van de partij weet je dan wat beter kan. Maar zulke duels helpen niet altijd."

GEEN SCHRIK

"Voor ons is het een heel spektakel om de wedstrijd te spelen", vertelde bondscoach Franco Varrella van San Marino donderdag. "Ik verwacht van mijn spelers dat ze niet met schrik op het veld komen", vervolgde de T1. "Als ze ons tegen ons eigen doel drukken, is het omdat ze veel beter zijn. Maar ik wil graag eens tegenprikken, de bal veroveren op hun helft. Dat is bijna als een goal scoren. Ik wil mijn spelers gezond agressief zien."

Ook verdediger Cristian Brolli kijkt uit naar het duel tegen de Duivels. Brolli is actief bij SS Folgore in de lokale competitie en werkt als arbeider in een magazijn. "Wie jong is hoopt op internationaal niveau te kunnen voetballen. De partij tegen België vormt een enorme uitdaging. Het geeft je kracht om het beste van jezelf te geven. Er hangt wel een beetje schrik, maar dat heb je nodig. Dat zorgt ervoor dat we beter worden."

Facebook

Twitter