Voetbal

Algemeen

Gent-coach Thorup hamert op belang van Europese kwalificatie

14.08.2019 | Ward Bollen

Belga

AA Gent speelt donderdag in de eigen Ghelamco Arena de return van de derde voorronde van de Europa League tegen AEK Larnaca. Jess Thorup, coach van de Buffalo's, wil na de 1-1 uit de heenwedstrijd niet aan een goede afloop twijfelen.

"Europa is dit jaar een heel belangrijk doel voor ons, we willen de kwalificatie dus niet laten glippen", vertelde de Deen woensdag op een persmoment in het oefencomplex in Oostakker. "We kijken ernaar uit om de kwalificatie veilig te stellen", stak Thorup van wal.

"We scoorden in Cyprus het belangrijke uitdoelpunt en willen de klus nu klaren. We moeten vanaf het eerste fluitsignaal tonen dat de Ghelamco Arena ons veld is waar wij de wet dicteren. We vonden thuis dit seizoen al vlot de weg naar doel, en dienen tegen Larnaca op dat elan door te gaan."

Gent leek vorige week in een snikheet Cyprus lang op weg naar een zege met het kleinste verschil, maar slikte in de slotfase nog de gelijkmaker. "Dat is een beetje symptomatisch voor onze seizoensstart", verklaarde de Gentse T1.

"We incasseren nog te veel tegentreffers. Maar daar hebben we de voorbije dagen op training aan gewerkt. Verdedigen doe je in groep. Het is niet alleen de taak van de doelman en verdediging, maar van alle elf de spelers. Morgen zullen we defensief bij de les moeten zijn. Als we tijd en ruimte zullen geven, is Larnaca op zijn best. Het is dus onze taak om dat te beletten."

Als Gent het van Larnaca haalt, wacht in de play-offronde Rijeka of Aberdeen. De Kroaten versloegen het Schotse team in de heenwedstrijd met 2-0.

POULES

"We willen dit jaar absoluut de poules halen, dus de partij tegen Larnaca wordt heel belangrijk", trad de 32-jarige verdediger Mikael Lustig zijn coach bij. "Thuis voetballen we met vertrouwen, en dat willen we morgen meteen uitstralen. Larnaca is zeker niet te onderschatten. Het team heeft vele Spanjaarden in de rangen die technisch allemaal sterk zijn, maar we hebben geleerd uit de heenwedstrijd. Ons doel blijft duidelijk: tonen dat we de baas zijn en ons plaatsen voor de play-offronde."

Gent plukte Lustig deze zomer weg bij Celtic. Met het Schotse team deed de Zweed de jaren voordien heel wat ervaring op in de Champions League. "Een Europees duel is altijd wat speciaal, zeker in de voorrondes", aldus Lustig.

"Het wedstrijdverloop kan snel keren en we moeten daarop ingesteld zijn. Ik vind dat we het de voorbije matchen aardig doen op defensief vlak. We geven niet heel veel kansen weg, maar moeten soms met wat meer gif verdedigen, iets harder zijn in de zone van de waarheid. We werken hieraan op training en ik sta mijn teammaats hierin bij."

Celtic werd dinsdag uitgeschakeld in de voorrondes van de Champions League door CFR Cluj en zou een tegenstrever van de Buffalo's kunnen zijn in de groepsfase van de Europa League, als beide teams zich daarvoor weten te kwalificeren.

Facebook

Twitter