Voetbal

Algemeen

Vier Zuid-Amerikaanse buurlanden willen WK 2030 organiseren

21.03.2019 | Erik Duchateau

Belga

De Zuid-Amerikaanse buurlanden Argentinië, Chili, Paraguay en Uruguay hebben woensdag in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires hun project voor een gezamenlijke kandidatuur voor het WK voetbal in 2030 voorgesteld.

Met Mauricio Macri (Argentinië), Sebastian Piñera (Chili), Mario Abo (Paraguay) en Tabaré Vazquez (Uruguay) verzamelden in Buenos Aires de presidenten van de vier landen. Zij beslisten dat er een organisatiecomité zal opgericht worden met daarin een vertegenwoordiger uit elk land, in overleg met de Zuid-Amerikaanse Voetbalconfederatie Conmebol. De eerste vergadering moet reeds op 8 april plaatsvinden.

Daarnaast werd Buenos Aires naar voren geschoven als mogelijke speelstad voor de finale en worden de twee halve finales en de openingswedstrijd verdeeld over de overige drie landen.

Door de economische crisis in Argentinië liep het project reeds één jaar vertraging op. Het eerste WK ooit werd in 1930 in Uruguay georganiseerd, nadien waren in Zuid-Amerika nog Chili (1962), Argentinië (1978) en Brazilië (1950 en 2014) aan de beurt.

Het Zuid-Amerikaanse project krijgt echter concurrentie van Marokko, dat nog eens zijn kans wil wagen, maar deze keer dan met Spanje en Marokko in een gezamenlijk project. Ook Griekenland, Bulgarije, Roemenië en Servië werken aan een gezamenlijk bid, net als het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

In China wordt er momenteel nog getwijfeld, maar in principe rest er hen nog wat tijd: de toewijzing zal pas in 2022 gebeuren. In dat jaar wordt het eerstvolgende WK in Qatar gehouden, in 2026 zijn Canada, Mexico en de Verenigde Staten aan de beurt.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer