Voetbal

Algemeen

De MLS start morgen: wat mag de voetbalfan verwachten van 'soccer'?

01.03.2019 | Laurens Van Heuverswijn

Belga

De Major League Soccer begint dit weekend aan het 24ste seizoen. Hoe liggen de krachtverhoudingen in de Amerikaanse voetbalcompetitie?

De MLS was de voorbije weken volop in het nieuws door de transfergeruchten rond Alejandro Pozuelo (KRC Genk) en Toronto FC. De Spaanse kapitein zal wellicht einde maart richting Canada trekken, maar de competitie wordt dit weekend al op gang getrapt met Philadelphia Union versus... Toronto FC. 24 teams in 24ste jaar

In de 24ste jaargang breidt de MLS uit tot 24 teams. FC Cincinnatti heeft de lastige taak om beter te doen dan onder meer Atlanta United, dat na amper drie seizoen de MLS al op zak stak. Cincinnatti stelde vooral een defensief gericht team samen en zal wellicht meer tijd nodig hebben om de play-offs in te gaan. Met Ronald Lamah zit er alvast één Belg in de selectie. Verder ook Przemysław Tytoń (ex-PSV) en Franuel "Frankie" Amaya, de eerste keuze uit de 2019 MLS SuperDraft. In die 'draft' mogen teams jonge spelers kiezen in de volgorde van krachtverhoudingen: de slechtste teams kiezen eerst, de kampioen als laatste.

Voor de rest blijft de MLS hetzelfde concept trouw met enkele aanpassingen. Er zijn met de MLS East en MLS West twee conferenties die het reguliere seizoen bepalen. De zeven beste teams van elke conferentie gaan naar de playoffs, waar men via een knock-outfase in de play-offs toe naar de MLS Cup werkt. Die finalewedstrijd beslist wie de MLS wint.

Meer en meer kwaliteit

Er gaat steeds meer geld om in de MLS, waardoor het kan concurreren met teams uit de grote Europese competities. Maar de sterren in de MLS brengen intussen het spelniveau ook omhoog. In de VS zie je gemiddeld het meeste aantal goals in een voetbalwedstrijd op het hoogste niveau, terwijl de gemiddelde leeftijd van de spelers blijft dalen. Bovendien zijn de grote bazen in de MLS een grote voorstander van pariteit. Dat Atlanta zo snel kampioen kon worden, paste dan ook in hun kraam.

Maar steeds meer wordt de MLS ook een visvijver voor Europese teams met transfernoden. Het gebeurde nog maar zelden dat de Amerikaanse liga het eigen uitgaande transferrecord in één wintermercato (die weliswaar nog doorloopt tot juni, red.) verbrak, maar deze winter gebeurde het toch. Eerste ging de 17-jarige Canadees Alphonso Davies van Vancouver Whitecaps naar het grote Bayern München voor een transfersom die kan oplopen tot een kleine twintig miljoen euro. Miguel Almiron trok even later van van Atlanta naar Newcastle United. The Magpies betaalden een dikke 25 miljoen euro voor de Paraguyaan, die het daar uitstekend doet.

Commissioner Don Garber, de baas van de MLS, ziet het graag gebeuren. Hij hoopt samen met de andere leiders van de liga dat de teams zich niet meer kapot staren op het aantrekken van grote namen op de retour zoals eerder met David Beckham of Thierry Henry gebeurde. Neen, de MLS moet een markt worden die dat nog steeds doet om truitjes, tickets en Amerikaanse televisie aan te trekken maar tegelijk serieus genomen wordt in Europa door kansen te geven aan jonge, talentvolle spelers die voor veel geld kunnen verkocht worden. Jongens als Almiron en Tyler Adams (NY Red Bulls) meteen zien schitteren in de Premier League en Bundesliga zorgen voor positieve beelden bij scouts bij Europese topclubs als die denken aan de MLS.

De toekomst

Dankzij FC Cincinnati zijn er dus 24 teams in de MLS in 2019, waardoor de opbrengst voor de MLS opnieuw drastisch de hoogte zal gaan. In 2020 komen er met Inter Miami en Nashville SC opnieuw twee teams bij, in 2021 duikt ook Austin FC op in de competitie. Voor de laatste spot - de MLS wil uiteindelijk bestaan uit 28 teams- zijn er nog een pak kandidaten. De kost om zo'n 'expansion team' is 150 miljoen dollar. Enkel om deel te nemen, overigens. Van de nieuwe teams wordt immers verwacht dat ze uitgeven aan een nieuw stadion, trainingsfaciliteiten, een competitief team en de verschillende andere kosten die zo'n team met zich meebrengt. Designated Players?

David Beckham opende bij LA Galaxy het tijdperk van de Designated Players, waarbij teams maximum drie sterspelers mochten aantrekken en bijgevolg ook een stevig salaris mochten betalen. De andere spelers bleven vaak achter met de kruimels. De DP's zijn intussen wat voorbijgestreefd, want ze zorgden naast een kost van 600 miljoen dollar sinds 2015 ook mede voor het vertrek van jonge spelers uit de MLS. Weston McKennie (Schalke 04) vertrok nog voor hij 'gedraft' kon worden naar Europa, waar hij wel meteen een pak geld kon verdienen. Het model 'Play Your Kids' moet die realiteit uit de wereld helpen. Spijtig genoeg voor de leiders van de MLS loopt volgend jaar de arbeidsovereenkomst met de spelers af. Mogelijks maakt de MLS Players Association, de spelersvakbond, zich op om een 'lockdown' in te gaan met als doel hogere looneisen.

De sterren

Zlatan Ibrahimovic bij LA Galaxy is uiteraard de grootste naam. De excentrieke Zweed werd derde bij de verkiezing van 'Beste Speler' na het eerste seizoen. Hij verloor van Josef Martinez, die Atlanta United naar de titel sleurde. Bij DC United speelt ene Wayne Rooney, LA FC pakt dan weer uit met Carlos Vela. New York FC doet het sinds dit seizoen zonder David Villa, maar rekent op onder meer Maxi Moralez. Topscorers Bradley Wright-Phillips (New York Red Bulls), Gyasi Zardes (Columbus Crewe) en Sebastian Giovinco (Toronto) hou je ook beter in de gaten.

Het reguliere seizoen start zaterdag en loopt tot 6 oktober. Daarna beginnen de play-offs, op 10 november is de apotheose met de MLS Cup.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer