Voetbal

Algemeen

Wie werd aangehouden, en wie is weer op vrije voeten?

12.10.2018 | Gert-Jan Weyters

Belga

Vrijdagochtend is er wat meer duidelijkheid over de schokgolf die door het Belgische voetbal ging. De onderzoeksrechter liet negen betrokkenen aanhouden, onder wie de twee spilfiguren in het onderzoek: spelersmakelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic.

Er werden zes mensen in verdenking gesteld, maar vrijgelaten onder voorwaarden. Club Brugge-trainer Ivan Leko, wiens naam als een van de eerste naar buiten kwam woensdag, is vrijgelaten. Zijn ex-manager, Dragan Siljanoski, blijft wel aangehouden.

Het onderzoek van het federaal parket bestaat uit drie luiken. Het eerste draait rond spelersmakelaar Dejan Veljkovic, die samen met verschillende voetbalclubs, waaronder Sporting Lokeren, KV Mechelen, Standard Luik, KRC Genk en Club Brugge constructies zou opgezet hebben om zichzelf verborgen commissielonen voor zijn activiteiten als makelaar uit te betalen en om spelers voor wie hij optreedt, verdoken verloningen en vergoedingen te bezorgen. Ook zijn vrouw Marija werd aangehouden, maar over haar rol is nog geen duidelijkheid. Het Nieuwsblad schrijft dat een zakenpartner van de makelaar, Uros Jankovic, van straat werd geplukt in Montenegro en in Belgardo op zijn uitlevering wacht. Daarvan is echter nog geen bevestiging.

In het tweede luik nemen de speurders Mogi Bayat in het vizier. Hij zou, op eigen houtje, transfers van verschillende spelers gemanipuleerd hebben om zijn eigen makelaarsvergoedingen te maximaliseren. De belangen van de spelers en clubs voor wie hij optreedt, werden daarbij benadeeld. Bayat werkte hiervoor samen met ex-advocaat Laurent Denis, die ook aangehouden werd, net als spelersmakelaar Karim Mejjati. Hij hielp Bayat met zijn transfers.

En het derde luik, tot slot, draait rond matchfixing tijdens de degradatiestrijd in het voetbalseizoen 2017-2018. Daar zou Veljkovic, samen met vier KV Mechelen-bestuursleden, twee wedstrijden beïnvloed hebben, of dat op zijn minst geprobeerd hebben. Het gaat dan om de wedstrijden Antwerp-Eupen, op de voorlaatste speeldag, en KV Mechelen-Waasland Beveren, op de laatste speeldag. De speurders zouden weet hebben van afspraken tussen scheidsrechter Bart Vertenten en diverse bestuursleden van Waasland-Beveren. Vertenten werd aangehouden, net als Thierry Steemans, financieel directeur bij de Mechelse club en Olivier Somers, hoofdaandeelhouder bij KV Mechelen. Sportief directeur Stefaan Vanroy werd in verdenking gesteld, maar is vrij onder voorwaarden.

Nog in dit onderdeel werd Waasland-Beveren-voorzitter Dirk Huyck in verdenking gesteld, maar vrijgelaten onder voorwaarden, net als financieel directeur Olivier Swolfs. De keeper van die ploeg, Davy Roef, werd ook verhoord en is donderdagochtend vrijgelaten onder voorwaarden. Achteraf liet zijn advocaat Walter Damen weten dat hij louter als getuige werd ondervraagd. Ook Roefs oud-ploegmaat bij Waasland-Beveren Olivier Myny werd in de zaak genoemd.

Walter Mortelmans, nog een makelaar, werd ook in verdenking gesteld, maar eveneens onder voorwaarden vrijgelaten. Hij heeft spelers van Waasland-Beveren in portefeuille.

De drie sportjournalisten, twee van Het Laatste Nieuws en één van Het Nieuwsblad, die in de zaak genoemd werden, zouden betrokken zijn bij dat derde luik. Het Nieuwsblad schrijft vrijdag dat zij alledrie vrij onder voorwaarden zijn, maar wel in verdenking gesteld werden.

Het parket vermoedt ook ongeoorloofde contacten tussen Velkjovic en Delferière. De scheidsrechter werd in verdenking gesteld, maar is vrij onder voorwaarden.

Vrijdagochtend raakte nog bekend dat ook Dragan Siljanoski, tot februari de manager van Club Brugge-trainer Leko, aangehouden is. Het is echter nog niet duidelijk met welk onderdeel van het onderzoek hij in verband gebracht wordt. Leko zelf werd woensdagochtend van zijn bed gelicht en was een van de eersten wiens naam in de zaak genoemd werd. Hij is echter vrijgelaten, maar wordt wel verdacht van witwassen. Club Brugge heeft het vertrouwen in Leko donderdagavond al bevestigd.

Ook Herman Van Holsbeeck werd al snel genoemd. Hij werd woensdagavond verhoord in Leuven, maar na verhoor vrijgelaten.

De aangehouden verdachten moeten dinsdag voor de raadkamer verschijnen.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer