Voetbal

Algemeen

Luxemburg trekt vorm van F91 Dudelange door in Nations League

12.09.2018 | Ward Bollen

Belga

Met F91 Dudelange heeft Luxemburg voor het eerst ooit een club in de groepsfase van de Europa League en die lijn trekt ons buurland gewoon verder in de nieuwe UEFA Nations League.

Door het nieuwe systeem van de Nations League zal ook een klein land uit de vierde en laagste divisie een ticket voor het EK 2020 veroveren. Luxemburg maakt daarin voorlopig het meeste indruk.

Groothertogdom Luxemburg, momenteel nummer 104 op de FIFA World Ranking, zegevierde dinsdagavond met 0-3 in San Marino. Op zich niets speciaals, maar de Luxemburgers wonnen vorig weekend op de eerste speeldag in eigen huis ook al met 4-0 tegen Moldavië. In een groep met verder nog Wit-Rusland nemen ze zo een serieuze optie op de play-offs. In die play-offs strijden vier teams uit Nations League D voor één ticket op het EK 2020.

Maxime Chanot, ex-KV Kortrijk en momenteel bij New York City in de MLS, opende de score. Aurelien Joachim lukte de tweede goal, hij is ex-Lierse en komt nu uit voor Virton in de eerste amateurklasse. Zijn ploegmaat Anthony Moris stond tussen de palen. Met Laurent Jans, ex-Waasland-Beveren en nu FC Metz, vonden we nog een oude bekende in de basis.

De andere partij tussen Moldavië en Wit-Rusland eindigde op 0-0 waardoor Luxemburg in groep 2 met 6 op 6 aan de leiding gaat voor Wit-Rusland met 4 punten. In groep 1 heeft Georgië 6 op 6, in groep 3 leidt Kosovo met 4 punten en in groep 4 heeft ook Macedonië nog het maximum van 6 punten.

Ook op clubniveau beleeft het voetbal in Luxemburg hoogdagen, want voor het eerst ooit kon een een team uit de hoogste afdeling zich plaatsen voor de groepsfase van de Europa League. F91 Dudelange zit in groep F met AC Milan, Olympiakos en Real Betis. Met Sofian Benzouien (ex-Heusden-Zolder) en Glenn Protin (ex-Virton) hebben ze 2 Belgen in hun rangen. Ook Marc-André Kruska (ex-Club Brugge) doet misschien nog een belletje rinkelen. Met Danel Sinani hadden ze 1 speler in de basis staan tegen San Marino. Hij lukte de 0-3.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer