Voetbal

Algemeen

WK 2026 in Verenigde Staten, Canada en Mexico

13.06.2018 | Erik Duchateau

Belga

Het WK voetbal van 2026 zal georganiseerd worden in de Verenigde Staten, Canada en Mexico. Op het 68ste FIFA-congres in Moskou haalde die kandidatuur het van de kandidatuur van Marokko.

In 2026 wordt het WK-deelnemersveld uitgebreid van 32 naar 48 landen. Voor het eerst wordt het WK gehouden in drie landen. Het gezamenlijke bid haalde het met 134 stemmen, tegenover 65 voor Marokko, en haalde zo ruimschoots meer dan de benodigde helft van de uitgebrachte stemmen. De vier betrokken landen mochten zelf niet stemmen.

Voor het eerst konden de bij de FIFA aangesloten landen hun stem uitbrengen voor de toekenning van een WK. Voorheen besliste het Uitvoerend Comité (nu de Raad), dat uit een twintigtal personen bestond, waar een WK zou plaatsvinden. Maar gezien de zweem van corruptie die rond de vorige verkiezingen hing, werd een andere weg ingeslagen.

'United 2026' was favoriet om de organisatie van het WK 2026 binnen te halen. De Verenigde Staten, Canada en Mexico haalden in het FIFA-evaluatierapport een score van 4 op een maximum van 5. Marokko kwam aan 2,7. Zo heeft Marokko geen enkel stadion dat momenteel aan alle eisen voldoet. De VS, Canada en Mexico beschikken al over liefst 17 stadions die helemaal klaar zijn. Ook qua accommodatie en transport scoorde het gezamenlijke bid beter.

De tripartite rekent op 12,3 miljard euro aan WK-inkomsten. Marokko stelde 6,2 miljard euro in het verschiet. Marokko grijpt voor de vijfde keer naast de WK-organisatie. Eerder stelden de Marokkanen zich kandidaat voor de WK's van 1994, 1998, 2006 en 2010.

Na 1994 komt het WK-circus opnieuw naar de VS. Mexico speelt na 1970 en 1986 voor de derde keer gastheer. Canada is voor het eerst aan de beurt.

Het FIFA-congres in het Expocentre in Moskou vindt plaats daags voor de WK-openingswedstrijd tussen gastland Rusland en Saudi-Arabië in het Luzhniki-stadion in de Russische hoofdstad. In 2022 vindt het WK in Qatar plaats.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer