Voetbal

Algemeen

Spanje ontslaat bondscoach dag voor WK

13.06.2018 | Erik Duchateau

Belga

Spanje heeft bondscoach Julen Lopetegui ontslagen vlak voor het WK. Dinsdag raakte zijn overstap naar Real Madrid bekend.

Dinsdag raakte bekend dat de 51-jarige Lopetegui Zinédine Zidane zal opvolgen als hoofdtrainer van Real Madrid. Dat leverde Lopetegui én de Spaanse voetbalbond een storm van protest op van fans en media.

Woensdag deelde de Spaanse voetbalbond mee dat Lopetegui, die onlangs nog tot 2020 had bijgetekend als bondscoach, met onmiddellijke ingang moet opstappen als bondscoach.

"We voelden ons verplicht om de bondscoach te ontslaan", verklaarde bondsvoorzitter Luis Rubiales, die benadrukte dat hij zich niet "verraden" voelt door Lopetegui. "Dit is een beslissing die we moesten nemen in functie van de manier van doen en in functie van enkele waarden. Het kan niet dat een werknemer een contract onderhandelt bij een ander team en dat wij slechts vijf minuten voor de aankondiging van het akkoord op de hoogte gesteld worden. We moeten alle goede dingen onthouden die hij heeft gedaan om ons hier te krijgen. Maar er zijn enkele regels die gevolgd moeten worden, en dat is niet gebeurd."

De naam van de vervanger van Lopetegui zal volgens Rubiales gauw bekendgemaakt worden, daarbij is het de bedoeling de bestaande staf zo min mogelijk te "verstoren".

Vrijdag openen de Spanjaarden hun WK tegen Europees kampioen Portugal. Na de clash tegen de Portugezen speelt Spanje nog tegen Iran (20 juni) en Marokko (25 juni).

Lopetegui werd na het EK 2016 aangesteld als hoofd van de Spaanse nationale ploeg, onder hem leed La Roja geen enkele nederlaag in 20 wedstrijden. Als coach was hij tien jaar geleden al even actief bij het tweede elftal van Real Madrid. Nadien trainde hij onder meer de Spaanse U19, U20, U21 en FC Porto. Als doelman stond Lopetegui op de loonlijst van onder meer Real Madrid, Barcelona en Rayo Vallecano.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer