Voetbal

Algemeen

Nog geen inkorting van transferperiode in België: 'Afwachten wat andere landen doen'

16.10.2017 | Tess Elst

Belga

De Raad van Bestuur van de Pro League heeft een aparte vergadering gehouden over de eventuele inkorting van de zomertransferperiode, maar nam zoals verwacht nog geen definitieve beslissing. "De Pro League zal aandachtig de besluiten op Europees niveau opvolgen."

Het debat rond het afsluiten van de transfermarkt voor de start van het seizoen, in navolging van de Engelse Premier League, was tijdens de bestuursvergadering van 18 september al geopend, maar toen werd beslist om een aparte vergadering aan het thema te wijden.

De Belgische profclubs zijn het idee genegen, maar vrezen voor het scenario waarin spelers na het sluiten van de Belgische transfermarkt andere oorden opzoeken. Daardoor zouden er geen vervangers meer aangetrokken kunnen worden. Om die reden wacht de Pro League af welk standpunt de buurlanden zullen innemen. "Het management van de Pro League zal bij de bevoegde instanties ijveren om de duurtijd van de zomertransferperiode in te korten. Dat kan echter alleen als dat collectief en uniform gedaan wordt. Het mag niet enkel een beslissing zijn van een minderheid van kampioenschappen", klinkt het.

De Raad van Bestuur wil het voetbalseizoen afsluiten op 15 juni. "Dat zou overeenkomen met de opening van de zomermercato", verklaart de Pro League.

Omtrent het uitlenen van spelers raadt de Pro League aan de inzetbaarheid van een gehuurde speler tegen zijn moederclub te laten afhangen van welke club de bezoldiging draagt. Meer concreet stelde de Raad van Bestuur voor dat Belgische profclubs onderling voortaan nog maar twee soorten huurcontracten kunnen afsluiten. Ofwel stelt de moederclub de speler volledig ter beschikking van een andere club, die dan een huurbedrag en de lonen van de huurling betaalt. Als de moederclub ook nog een deel van het loon doorbetaalt, wordt de speler niet ter beschikking gesteld, maar verhuurd. In dat geval zal de speler in kwestie niet mogen voetballen tegen zijn club van oorsprong.

Het voorstel wordt gedragen door de kleine en grote clubs en moet voor meer uniformiteit zorgen. "Zo hopen we een einde te maken aan de discussies. Voortaan zijn er maar twee opties en één regeling voor al onze clubs." Op 14 december zal de Algemene Vergadering van de Pro League beide dossiers behandelen. Wellicht wordt er dan een definitieve beslissing genomen.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer