Voetbal

Algemeen

Onderzoek naar gesjoemel van PSG-voorzitter en FIFA-bobo

12.10.2017 | Tess Elst

Belga

Het Zwitserse gerecht heeft een onderzoek geopend naar Nasser Al-Khelaïfi, de voorzitter van de Franse topclub Paris Saint-Germain, en Jérôme Valcke, de voormalige secretaris-generaal van Wereldvoetbalbond FIFA. De speurders verdenken beide mannen van gesjoemel bij de verkoop van tv-rechten voor het WK voetbal.

De Franse topclub PSG zorgde deze zomer voor een spraakmakende transfer door Neymar voor 222 miljoen euro weg te plukken bij Barcelona. Velen vroegen zich af of dat wel in overeenstemming was met de regels van de Financial Fair Play. Toch is dat niet de reden dat het Zwitserse gerecht nu een onderzoek geopend heeft naar voorzitter Al-Khelaïfi.

Hij is ook directeur van het Qatarese mediabedrijf beIN Media. En zou Valcke volgens het gerecht steekpenningen gegeven hebben in verband met de verkoop van tv-rechten voor de wereldkampioenschappen van 2026 en 2030.

Het Zwitserse gerecht liet weten Valcke als een verdachte te hebben ondervraagd. Daarnaast vonden er huiszoekingen plaats in Frankrijk, Griekenland, Italië en Spanje. In Parijs vielen de speurders binnen in de burelen van de Qatarese televisiezender BeIN Sports, onderdeel van beIN Media.

Valcke kreeg eerder in 2017, in een andere zaak, een schorsing van twaalf jaar van de Ethische Commissie van de FIFA. De Fransman werd beschuldigd van zwendel met WK-tickets en uitzendrechten voor het WK van 2014. Ook zou hij bewijsmateriaal vernietigd hebben. De Beroepscommissie van de Wereldvoetbalbond bracht de schorsing nadien terug naar tien jaar, maar Valcke tekende opnieuw beroep aan bij het Internationaal Sporttriunaal (TAS).

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer