Voetbal

Algemeen

Alderweireld: 'Als ik ooit vertrek zal Jan mee moeten'

05.10.2017 | Gert-Jan Weyters

Belga

Toby Alderweireld en Jan Vertonghen zijn een onafscheidelijk duo geworden. Na hun passage bij de jeugd van Germinal Beerschot en Ajax, zijn ze nu al meer dan twee jaar ploegmaats en sterkhouders bij Tottenham Hotspur.

Ook bij de nationale ploeg zijn ze achterin certitudes. Deze week zijn de schijnwerpers vooral op Vertonghen gericht, die met 97 caps Jan Ceulemans zal voorbijsteken als Belgisch recordinternational. Maar ook de twee jaar jongere Alderweireld heeft al 71 caps achter zijn naam staan. "Ik vind het top voor Jan dat hij dat record kan breken", vertelde Alderweireld donderdag na de training. "Bovendien zal hij nog wel een tijdje international blijven. Door de jaren heen zijn we naar mekaar toegegroeid en echt vrienden geworden. Ik kan moeilijk zonder hem spelen. Als ik ooit naar een andere club ga, zal hij toch mee moeten", lachte Alderweireld.

Na de mindere wedstrijd in Griekenland klonk het bij een deel van de spelersgroep dat er te veel kansen werden weggegeven en dat er op verdedigend vlak dus nog werkpunten zijn. "We proberen attractief voetbal te spelen en dat brengt risico's met zich mee. Onze tegenstanders staan altijd laag en speculeren op de counter. Griekenland was een heel lastige wedstrijd, maar desondanks winnen we. Er zijn ooit andere tijden geweest. We zijn onszelf ervan bewust dat het beter moet en kan, te beginnen tegen Bosnië. Dat wordt opnieuw een lastige uitwedstrijd tegen een goed team."

In de driemansverdediging van bondscoach Roberto Martinez speelt Vincent Kompany in principe centraal achterin tussen het Spurs-duo. Door de blessuregevoeligheid van Vince The Prince konden ze dat echter nog maar drie keer uitproberen: een helft in de oefeninterland tegen Tsjechië, in Estland en thuis tegen Gibraltar. Ook voor dit tweeluik is Kompany er wegens een kuitblessure niet bij. Thomas Vermaelen is zijn vervanger, maar die speelde dit seizoen dan weer geen minuut bij FC Barcelona. "Het is lastig, maar we hebben voldoende kwaliteiten in onze groep om de afwezigheid van Kompany op te vangen. Voor Vermaelen is de situatie natuurlijk niet ideaal, al traint hij bij Barça wel met de beste spelers van de wereld. Hier op training oogt hij dan ook scherp en fit."

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer