Sport.be

Tennis

'Gaat hij zichzelf genoeg tijd geven?'

06.12.2013 | Filip Dewulf

Belga

THE GRAVEYARD - Trainer Tom Devries wikt en weegt de opmars en doorgroeimogelijkheden van de hoop van België, Kimmer Coppejans

Sinterklaas is nog maar net het land uit of het wordt al aftellen naar de start van het nieuwe tennisseizoen. De meeste Australiëgangers laten Kerstmis voor wat het is en vertrekken reeds eerder richting down under. Zo ook Kimmer Coppejans (ATP 253) die op 23 december het stormachtige België inruilt voor het exotische Nouméa in Nieuw-Caledonië. De negentienjarige Oostendenaar beleefde een formidabel eerste jaar op de proftour, in die mate geslaagd dat hij zich kwalificeerde voor de kwalificaties van de Australian Open. Geen eindpunt maar de start van nog meer moois. Wij polsten even de verwachtingen bij zijn trainer Tom Devries.

Tom Devries: "Het was dit jaar onze doelstelling om de top 400 te bereiken. Maar mede door zijn uitstekende resultaten deze zomer op de Future-tornooien in eigen land was dat doel snel bereikt en mochten we hoger mikken. We hebben dan enkele challengers aangedaan en ook daar kende Kimmer succes, wat zorgde voor dat extra spurtje op de rankings. Waardoor hij dus mooi geplaatst is voor de kwalificaties van de Australian Open, iets dat je niet kan laten schieten op gebied van ervaring."

"Je merkt nog wel dat er een verschil is tussen Kimmer en de spelers die rond de top 110-130 staan. Op de belangrijke momenten pakken die hun kansen wel, daar moet Kimmer nog in groeien. En ik ben ook eens benieuwd of hij zich genoeg tijd gaat gunnen. Kimmer heeft nooit een periode van zes maanden gekend dat hij niet veel zeges boekte, hè, dat het niet bergop ging met zijn carrière. Op die vier jaar dat we samenwerken is hij amper drie maanden buiten strijd geweest met een blessure. Hij is een nuchtere kerel maar ik ben nieuwsgierig om te weten hoe hij eventueel met een mindere periode gaat omgaan. Hij is immers ook wel wat ongeduldig. Mikt voor volgend jaar al resoluut op de top 150 terwijl ik al blij zou zijn als hij zich op de top 200 zou kunnen richten."

"De grootste kwaliteit van Kimmer is zijn wilskracht. Hij is iemand die er alles voor over heeft om zijn doel te bereiken. Maar daarnaast beschikt hij zeker ook over wapens in zijn tennis. Zijn service begint soepel te draaien en hij bereikt toch al regelmatig snelheden van 200km/h en bovendien zijn die opslagen ook nog eens goed geplaatst. Zijn  sterkste punt is evenwel zijn return. Zowel buiten de baan als de bal snel nemend in de baan. Hij neemt vrij makkelijk de service van de tegenstander af en dat is toch vrij belangrijk in tennis. Zijn forehand begint trouwens ook stilaan een reputatie te krijgen op het circuit. Niet zozeer dat hij er iedereen er meteen mee dood mept maar hij kan wel drie à vier ballen na elkaar te sturen. Tegenstanders beginnen de slag toch te mijden."

"Momenteel zijn we vooral zijn slice aan het ontwikkelen. Niet zozeer de techniek maar eerder wanneer hij de slag moet gebruiken. Ook bij het in de baan komen, in eerste of tweede tijd het punt aanvallen, heeft hij sprongen gemaakt. Maar misschien wel het belangrijkste punt waar we aan schaven is zijn lichamelijke versteviging. Elke dag traint Kimmer momenteel 2,5h conditie en 2,5h tennis."

"Met Jesse Huta Galung (ATP 99) hebben we de ideale combinatie voor Kimmer binnengehaald (op de Limburgse Tennisacademie in Maaseik). De 29-jarige Nederlander heeft dezelfde mentaliteit, hij houdt van keihard werken, en hij kan met Kimmer en mij meereizen naar dezelfde tornooien. Dat zorgt qua kostenplaatje voor een heel ander verhaal, hè. Bovendien zit Jesse qua niveau net boven Kimmer wat hem perfect maakt om mee te trainen. Na Nouméa en de Australian Open is er voor Kimmer een rust -en trainingsperiode voorzien, daar hij dit jaar toch wel erg lang gespeeld heeft. Daarna gaan we nog wat Future-tornooien aandoen om terug wat wedstrijdritme mee te pikken."

En dan op naar de top 150?

 Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer

De laatste 10 uitslagen

TENNIS ATP Paris D. Ferrer - D. Goffin 6/3 2/6 6/3
TENNIS ATP Paris D. Goffin - L. Rosol 6/4 6/3
TENNIS WTA Masters Singapore S. Williams - C. Wozniacki 2/6 6/3 7/6
TENNIS WTA Luxembourg A. Van Uytvanck - S. Voegele 5/7 6/2 6/2
TENNIS Australian Open K. Anderson - E. Roger-Vasselin 3/6 4/6 6/3 7/6 7/5
TENNIS WTA Beijing K. Flipkens - C. Suárez Navarro 2/6 4/6
TENNIS WTA Wuhan A. Cornet - K. Flipkens 7/6 1/6 6/3
TENNIS WTA Wuhan K. Flipkens - J. Gajdosova 6/3 3/6 6/3
TENNIS ATP Metz D. Goffin - J. Struff 7/6 6/3
TENNIS ATP Metz T. Kamke - D. Goffin 1/6 3/6