Sport.be

Tennis

Sharapova wint beste finale in jaren

07.06.2014 | Erik Duchateau

Belga

Maria Sharapova heeft de spannendste en mooiste vrouwenfinale van Roland Garros in jaren gewonnen. De Russin versloeg de Roemeense Simona Halep na een beklijvende strijd die drie uur duurde.

Het was van 2001 en de legendarische finale tussen Kim Clijsters en Jennifer Capriati - waarin de Amerikaanse met 12-10 in de derde set aan het langste eind trok - geleden dat een vrouwenfinale op Roland Garros nog eens naar drie sets ging. En net als in 2001 was het niet alleen een spannende, maar ook nog eens een erg hoogstaande en dus voor het publiek erg onderhoudende wedstrijd.

Last van zenuwen had Simona Halep, die voor het eerst in haar carrière in een grandslamfinale stond, in de beginfase zeker niet. De Roemeense ging meteen door de opslag van Maria Sharapova en kwam 2-0 voor. Maar de Russin liet zich niet van de wijs brengen en had snel het goede ritme te pakken en dat ritme lag iets te hoog voor Halep.

GRINTA EN GESCHREEUW

Sharapova had de bovenhand in de vele baselinerally's en kwam - met de voor haar typische grinta en met het (on)nodige luide geschreeuw tussendoor - 5-2 voor. Halep was nog altijd niet onder de indruk en vocht terug. De sputterende opslag van Sharapova (12 dubbele fouten in heel de match) hielp haar daarbij, maar de Roemeense deed het ook en vooral op eigen kracht en kunnen. Met haar prachtige spreiding deed ze de Russin veel pijn en kwam ze terug tot 5-4, maar uiteindelijk kon Sharapova op de opslag van Halep toch de eerste set voor zich opeisen met 6-4.

Omgekeerd scenario in set 2: Sharapova kon een vroege break niet vasthouden en het was Halep die bij 5-4 en 6-5 de kans kreeg om het uit te serveren op haar eigen opslag. Maar toen toonde de poulain van Wim Fissette haar eerste tekenen van nervositeit, want ze kon geen van beide kansen benutten. Vervolgens toonde Halep wel grote mentale weerbaarheid door in de tiebreak een 5-3 achterstand om te buigen in 7-5 winst. De tweede set duurde liefst 72 minuten.

SPANNING EN ERVARING

In de derde set voelden beide vrouwen de spanning. Na twee breaks over en weer stond het 4-4. Die re-break tot 4-4 was meteen het laatste punt in de match dat Halep wist te scoren. In de slotfase was het uiteindelijk toch de ervaring van Sharapova die de doorslag gaf. Ze ging op love door de opslag van haar tegenstreefster en serveerde in het spel van de waarheid ijzersterk. Bij 40-0 was het eerste matchpunt meteen raak. Na een beklijvende match die drie uur duurde stond het zo 6-4, 6-7 en 6-4 voor Maria Sharapova.

VIJFDE GRANDSLAMZEGE

Voor de Russin was het na 2012 haar tweede eindzege aan de Porte d'Auteuil. Ze speelde in Parijs drie finales op een rij. Vorig jaar was Serena Williams te sterk. In totaal bereikte Sharapova al negen keer de finale van een grandslamtornooi, vijf keer (Roland Garros 2012 en 2014, Australian Open 2008, Wimbledon 2004 en US Open 2006) sloot ze af als winnares.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer

De laatste 10 uitslagen

TENNIS ATP Paris D. Ferrer - D. Goffin 6/3 2/6 6/3
TENNIS ATP Paris D. Goffin - L. Rosol 6/4 6/3
TENNIS WTA Masters Singapore S. Williams - C. Wozniacki 2/6 6/3 7/6
TENNIS WTA Luxembourg A. Van Uytvanck - S. Voegele 5/7 6/2 6/2
TENNIS Australian Open K. Anderson - E. Roger-Vasselin 3/6 4/6 6/3 7/6 7/5
TENNIS WTA Beijing K. Flipkens - C. Suárez Navarro 2/6 4/6
TENNIS WTA Wuhan A. Cornet - K. Flipkens 7/6 1/6 6/3
TENNIS WTA Wuhan K. Flipkens - J. Gajdosova 6/3 3/6 6/3
TENNIS ATP Metz D. Goffin - J. Struff 7/6 6/3
TENNIS ATP Metz T. Kamke - D. Goffin 1/6 3/6