Sport.be

Tennis

Darcis en Goffin zetten België op 2-0

14.09.2012 | Erik Duchateau

Belga

In de Davis Cup-interland tussen België en Zweden in Brussel staat het na de eerste dag 2-0. Steve Darcis klopte Michael Ryderstedt en David Goffin zette Andreas Vinciguerra opzij.

Onder een grijs wolkendek, waaruit af en toe enkele fijne druppels vielen, mochten Steve Darcis en Michael Ryderstedt de spits afbijten. Het verschil op de wereldranglijst tussen beide mannen was erg groot - Darcis 73ste en Ryderstedt 457ste - en dat vertaalde zich ook in het spelbeeld en in de score. Al in het tweede opslagspel van de Zweed maakte Darcis een break. Dat deed hij dankzij een perfect uitgevoerd dropshot. Na 34 minuten had Darcis de eerste set binnen met 6-3.

De tweede set verliep een stuk moeizamer. Darcis miste zijn start compleet, kwam 0-3 achter, maar panikeerde niet. De Luikenaar brak terug tot 3-3, maar Ryderstedt hield vervolgens goed stand. De linkshandige Zweed teerde op zijn prima opslag, maar kon Darcis in de returngames niet verontrusten. In de tiebreak was onze landgenoot duidelijk de betere met 7-3.

Ook in de derde set nam Darcis geen beste start. Hij kreeg meteen twee breakpunten tegen, maar eens die weggewerkt waren, was er geen houden meer aan. Darcis stoomde op het gravel van TC Primerose door naar 6-0. Na 2 uur en 3 minuten was de buit binnen. De eerste stap richting Wereldgroep was daarmee gezet.

GOFFIN ZET ERVAREN VINCIGUERRA OPZIJ

Het was aan David Goffin, 56ste op de wereldranglijst, om de tweede stap te zetten. Hij nam het in de tweede en laatste match van de dag op tegen Andreas Vinciguerra. De 31-jarige Zweed met Italiaanse roots speelde sinds juli 2011 geen enkele internationale match meer en heeft bijgevolg geen notering op de ATP-ranking. Maar dat betekende niet dat het een wandeling in het park werd voor Goffin.

Vinciguerra was in 2001 de nummer 33 van de wereld en toonde bij momenten dezelfde klasseflitsen als toen. Veel meer dan in de eerste match kreeg het publiek nu wel lange slagenwisselingen te zien. Goffin toonde zich net iets daadkrachtiger op de cruciale punten en won de bijzonder onderhoudende eerste set, die meer dan een uur duurde, met 6-4.

Zelfde spelbeeld in de tweede set: prima tennis langs beide zijden, maar Goffin net dat tikkeltje beter. Een break in het derde spel zette onze landgenoot op rozen, waarna hij bij 5-3 nog een tweede keer door de opslag van Vinciguerra ging in de tweede set op zijn conto schreef.

Nog één moeilijk moment kende Goffin in de match. In het vijfde spel van de derde set keek hij tegen twee breakpunten aan, maar hij werkte die met twee klasseflitsen weg en trok het spel naar zich toe door twee aces te slaan. Bij 4-3 kreeg Goffin vier breakkansen, maar hij kon er geen één van benutten. Het bleek slechts uitstel van executie voor Vinciguerra. Bij 6-5 verzilverde Goffin zijn eerste break-, set- en matchpunt door een snoeiharde forehandwinner langs de lijn te slaan.

DUBBELSPEL KAN BESLISSING BRENGEN

Dankzij de overwinningen van Darcis en Goffin staat België heel dicht bij een plaats in Wereldgroep. België-Zweden is een interland uit de play-offs. De winnaar - het land dat dit weekend het eerst drie matchen wint - krijgt een ticket voor de Wereldgroep van 2013, de eliteclub met de beste 16 tennislanden ter wereld. De verliezer komt volgend jaar in groep I van de Euro-Afrikaanse zone terecht. Het dubbelspel zaterdag kan dus al beslissend zijn.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer

De laatste 10 uitslagen

TENNIS ATP Paris D. Ferrer - D. Goffin 6/3 2/6 6/3
TENNIS ATP Paris D. Goffin - L. Rosol 6/4 6/3
TENNIS WTA Masters Singapore S. Williams - C. Wozniacki 2/6 6/3 7/6
TENNIS WTA Luxembourg A. Van Uytvanck - S. Voegele 5/7 6/2 6/2
TENNIS Australian Open K. Anderson - E. Roger-Vasselin 3/6 4/6 6/3 7/6 7/5
TENNIS WTA Beijing K. Flipkens - C. Suárez Navarro 2/6 4/6
TENNIS WTA Wuhan A. Cornet - K. Flipkens 7/6 1/6 6/3
TENNIS WTA Wuhan K. Flipkens - J. Gajdosova 6/3 3/6 6/3
TENNIS ATP Metz D. Goffin - J. Struff 7/6 6/3
TENNIS ATP Metz T. Kamke - D. Goffin 1/6 3/6