Anderlecht lijkt zijn straf te kennen na de stopzetting van de wedstrijd op het veld van Standard. Een match achter gesloten deuren, een forfait nederlaag en een boete van 5.000 euro. Daarnaast krijgt de Brusselse club nog twee alternatieve sancties.

Bondsprocureur Kris Wagner wil Anderlecht verplichten om een sensibiliseringscampagne op poten te zetten. Daarin moet gewaarschuwd worden voor de gevaren van pyrotechnisch materiaal. Deze campagne zou een audioboodschap zijn die verplicht voor de wedstrijd en tijdens de rust af te spelen is in het Constant Vanden Stockstadion en dit voor zeven thuiswedstrijden. "De campagne mag gerust ludiek zijn. Dat wordt zelfs warm aanbevolen. De bedoeling is net om de hooligans, die voetbalhaters, op de korrel te nemen en ze te ridiculiseren", volgens de bondsprocureur. 

Anderlecht kreeg ook een bijkomende voorwaardelijke straf opgelegd. Als er binnen de twaalf maanden op de dag van de uitspraak er nogmaals een match door toedoen van RSCA-supporters moet worden stilgelegd, moet de club een videoboodschap maken over de gevaren van pyrotechnisch materiaal. In de video moeten getuigenissen van slachtoffers en hulpdiensten verwerkt zijn. "Het Belgisch voetbal heeft geen boodschap aan een fatalistische houding. We leven in een wereld waarin alles mogelijk is. Waarom zouden we ervan uitgaan dat tegen dergelijk supportersgeweld niets te beginnen valt", zei Wagner.

Anderlecht liet al weten dat ze alle sancties aanvaarden behalve de wedstrijd achter gesloten deuren. "Die sanctie is excessief en schaadt onze economische belangen. Het waren ook niet onze supporters die verantwoordelijk zijn voor de stillegging van de match tegen Standard", zegt de advocaat van Anderlecht, Luc Deleu.