KV Mechelen heeft de promotie naar 1A afgedwongen. Malinwa won in eigen huis met 2-1 tegen Beerschot Wilrijk na een late treffer van Tainmont.

Voor Mechelen beperkt het verblijf in 1B zich dus tot een seizoen. Vorige zomer was Malinwa uit de hoogste klasse getuimeld. In de Proximus League won de ploeg van Wouter Vrancken de eerste periode en werd tweede in de tweede periode, achter Beerschot Wilrijk. De Kielse Ratten grijpen net als vorig seizoen net naast de promotie. Toen was Cercle Brugge de boeman in de promotiefinale.

Bij Beerschot Wilrijk verwachten ze niettemin in 2019-2020 toch in 1A te mogen uitkomen. KV Mechelen hangt immers een mogelijke degradatie boven het hoofd als de club wordt veroordeeld voor matchfixing in het dossier Propere Handen.

In een sfeervol en met 16.298 toeschouwers uitverkocht AFAS Stadion namen beide ploegen amper tijd voor een studieronde. Al na twee minuten kreeg Mechelen een grote kans maar William Togui, de vervanger van de geblesseerde De Camargo, kon oog in oog met Beerschotgoalie Mike Vanhamel niet afwerken. De bezoekers reageerden met een schot van Joren Dom en waren daarna ook gevaarlijk langs Dante Vanzeir, maar Michael Verrips, ook al sterk in de heenmatch, stond paraat.

Na 32 minuten moest Beerschot Wilrijk met tien verder. Marius Noiubissi, de Kameroense spits van paars-wit, kreeg van scheidsrechter Lawrence Visser rood onder de neus nadat hij doorging op de knie van Rob Schoofs.

Stijn Vreven greep in en wisselde De Mets voor Placca. Mechelen probeerde te profiteren van de man meer maar moest toch met 0-0 gaan rusten.

Meteen na de pauze brak Mechelen de ban. Na balverlies van de bezoekers heroverde Joachim Van Damme het leer. Nikola Storm werkte knap af in de rechterbovenhoek. Omdat de gemoederen in het Beerschotvak daarna verhit raakten, legde ref Visser de partij tien minuten stil.

Kort na de herneming maakte Beerschot Wilrijk gelijk. Visser legde de bal op de stip na een duwfout van Kaya op Hoffer. De VAR kwam nog even tussen, maar Dante Vanzeir mocht toch aanleggen: 1-1 na 64 minuten.

In een prangend laatste half uur ging Mechelen voluit op zoek naar de bevrijdende treffer. Togui was er in minuut 80 heel dicht bij maar Mike Vanhamel redde zijn kopbal met een kattenreflex. Het bleek uitstel van executie want invaller Clément Tainmont trapte in de 89e minuut de 2-1 binnen. Kort na 18 uur floot Visser af en mochten de Mechelse supporters beginnen aan een lange feestnacht.

'VERDIENDE KAMPIOEN'

Voor Wouter Vrancken, coach van Malinwa, is zijn team de verdiende kampioen in de Proximus League. "Kijk naar alle mogelijke cijfers in de competitie en dan kan er maar één conclusie zijn. Dat is dat wij de verdiende kampioen zijn. Er kan geen discussie zijn", vertelde hij na de hardbevochten 2-1 zege die Malinwa de titel opleverde. "Het is nog eens extra mooi dat we het na zo'n thriller kunnen afmaken."

Voor Vrancken is het de titel van de hele club. "Iedereen binnen KV Mechelen heeft zijn aandeel. De spelers, de staf, de supporters. We waren verenigd en dan is het heel mooi dat je het kan halen. We hebben een heel jaar afgezien, tegen vanalles moeten opboksen. Niet alleen op het veld, maar ook ernaast. KV staat er weer na een jaar (in 1B), zo simpel is het."