Woensdagavond wordt in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs bekendgemaakt wie de 65ste Gouden Schoen op zijn palmares mag schrijven. De topfavoriet om de Nederlander Ruud Vormer op te volgen is zijn ploegmaat bij Club Brugge, Hans Vanaken.

Hans Vanaken toonde zich in 2018 heel constant. De 26-jarige Limburger legde in de Jupiler Pro League 14 goals en 17 assists op de mat. Niemand deed beter. Vanaken stuwde Club Brugge in mei naar een tweede landstitel in drie seizoenen en bleef ook in de heenronde van het nieuwe seizoen belangrijk. In de Champions League was Vanaken één van de drijvende krachten achter het knappe Brugse parcours, met 6 behaalde punten.

De tegenstand komt vooral uit Genkse hoek, met Alejandro Pozuelo, Leandro Trossard en Ruslan Malinovskyi. Onder coach Philippe Clement ontpopte Genk zich in de heenronde van het huidige seizoen tot een nauwelijks te stoppen machine. Spelverdeler Pozuelo, buitenspeler Trossard en vrijschopspecialist Malinovskyi waren vaak cruciaal voor de herfstkampioen en lijken te mogen hopen op - minstens - een dichte ereplaats.

Een andere outsider is Mehdi Carcela (Standard). De Belgische Marokkaan was erg bepalend in de terugronde van vorig seizoen en leidde de Rouches naar bekerwinst en het vicekampioenschap. In het najaar waren zijn prestaties echter erg wisselvallig, waardoor winst in de Gouden Schoen moeilijk lijkt te worden.

Janice Cayman (Montpellier) is een grote kanshebster zichzelf op te volgen als Gouden Schoen bij de vrouwen. Haar grootste tegenstandster zal opnieuw Tessa Wullaert (Wolfsburg/Manchester City) zijn. De drie andere genomineerden zijn Aline Zeler (Anderlecht/PSV), Davinia Vanmechelen (PSG/PSV) en Davina Philtjens (Ajax/Fiorentina).

In de strijd om de titel Trainer van het Jaar lijkt het te gaan tussen Philippe Clement (Genk) en Ivan Leko (Club Brugge). Marc Brys (STVV), Laszlo Bölöni (Antwerp) en Ricardo Sa Pinto (vorig seizoen Standard) zijn outsiders.

De Belofte van het Jaar wordt opnieuw een spannende strijd tussen de vele jonge talenten in onze competitie. Wesley Moraes (Club Brugge), Sander Berge (Genk), Moussa Djenepo (Standard), Landry Dimata en Alexis Saelemaekers (beiden Anderlecht) kruisen de degens.

De spannendste trofee wordt mogelijk de prijs voor Doelman van het Jaar. Cleansheetkoning Sinan Bolat (Antwerp) krijgt vooral te duchten concurrentie van Guillermo Ochoa (Standard). Ook Thomas Kaminski (Kortrijk), Davy Roef (Waasland-Beveren) en Hendrik Van Crombrugge (Eupen) behoren tot de kanshebbers.

Tot slot worden ook het Doelpunt van het Jaar en de Beste Belg in het Buitenland gekozen.