Philippe Clement mocht maandag in het stadion van RWDM de Trofee Raymond Goethals in ontvangst nemen. "Het is een eer om deze trofee in de lucht te mogen steken als opvolger van succesvolle coaches", reageerde de coach van Racing Genk

Met 52 punten gaat de 44-jarige Clement Ivan Leko, trainer van landskampioen Club Brugge (44 punten) vooraf. Marc Brys, ex-trainer van Beerschot-Wilrijk en dit seizoen coach van Sint-Truiden, vervolledigt met 12 punten het podium.

"Op de erelijst staan enkel grote namen, trainers die al iets bewezen hebben in hun carrière. Als jonge trainer ben ik erg blij met de erkenning", zegt de T1 van de huidige leider in de Jupiler Pro League. Als voetballer stond Clement bekend als teamspeler, wat hem ook blijft kenmerken in zijn trainerscarrière. "Voor mij is deze onderscheiding het resultaat van teamwerk. Als coach heb je een goede omkadering nodig. Deze trofee is daarom ook voor de staf en voor de spelers van Racing Genk."

Als voorbeelden noemt Clement Trond Sollied, Aime Antheunis en Michel Preud'Homme. "Ik heb een geweldige tijd met hen gehad, hetzij als speler of coach. Ik waardeerde de warmte van Antheunis, de tactische automatismen van Sollied en de passie van Preud'homme".

Onder leiding van Clement is Racing Genk aan een uitstekend seizoen bezig. Leider in de Jupiler Pro League, op kop in Europa en - in tegenstelling tot veel andere topploegen - nog actief in de Belgische bekercompetitie. Toch vindt Clement het nog te vroeg om over de titel te spreken: "We willen op alle fronten blijven strijden en ik wil dat mijn spelers elke dag alles geven. Bij Racing Genk is de ambitie om het altijd nog beter te willen doen."

De trofee ontving Clement uit handen van Basile Boli, een voormalige Franse international die bij Marseille onder Raymond Goethals speelde. "Raymond blijft een heel speciaal iemand voor mij, en voor iedereen die hem gekend heeft", zei de ex-verdediger, die een erg goede band had met "De Tovenaar". "Ik heb hem goed leren kennen bij Marseille, het was echt uitzonderlijk. Ik was een beetje zijn 'chouchou'. Als ik niet wou trainen, liet hij me een sessie overslaan", lachte Boli.

In 1993 maakte Boli tegen AC Milaan het enige doelpunt in de finale van de allereerste editie van de Champions League. Tot op vandaag is Goethals de enige Belgische trainer die erin geslaagd is het kampioenenbal te winnen.