Anderlecht verhuurt Leander Dendoncker tot het einde van het seizoen aan de Engelse promovendus Wolverhampton Wanderers.

Daarna is de Engelse club verplicht om de aankoopoptie te lichten. Na twee sterke seizoenen hoopte Dendoncker in 2017 al op een transfer en de nieuwe eigenaars van Paars-wit werkten één jaar later aan die wens mee. De 23-jarige WK-ganger weigerde eerder nog een overgang naar Olympique Marseille, maar op Transfer Deadline Day vond hij toch een werkgever in de Engelse Premier League.

Atlético Madrid volgde de Rode Duivel intensief en was bereid tot 20 miljoen euro te geven, maar na een minder vorig seizoen bekoelde de Spaanse interesse. Wolverhampton betaalt een som tussen 13 en 15 miljoen euro en moet die pas na het huidige seizoen overmaken aan de Brusselaars.

Door een speciale constructie wordt Dendoncker eerst officieel een seizoen uitgeleend. Het is een handig trucje dat clubs sinds de invoering van de Financial Fair Play wel vaker gebruiken om de transfersom over meerdere financiële boekjaren te spreiden. Dendoncker zou een contract getekend hebben van vier seizoenen. 

Na Rui Patricio, Joao Moutinho, Jonny, Raul Jimenez en Adama Traoré is de Belg al de zesde versterking van het tussenseizoen voor Wolves.  Voor Dendoncker komt er zo een einde aan het hoofdstuk Anderlecht, waar hij de jeugdreeksen doorliep en in september 2013 zijn debuut in het eerste elftal vierde. 

"Leander verlaat Anderlecht door de grote poort, met twee landstitels en evenveel supercups op zak", klinkt het bij de Belgische recordkampioen. In totaal droeg hij 190 keer het paars-witte shirt.

'ELKE WEEK CHAMPIONS LEAGUE'

"Iedereen zegt dat het de grootste competitie ter wereld is. Mijn ploegmaats bij de Rode Duivels overtuigden me naar hier te komen, omdat ik hier een betere speler zou worden. De Premier League is zoals elke week Champions League spelen. Ik denk niet dat het een leugen is, want de beste spelers zitten in deze competitie. Ik kan niet wachten om eraan te beginnen", vertelde Dendoncker in een eerste interview. 

"Ik heb Wolverhampton vorig seizoen gevolgd in de Championship en toen deden ze het heel goed, met aantrekkelijk voetbal. Het is een ambitieuze club en dat heeft me het meest aangetrokken. Ik zal hard werken om me zo snel mogelijk aan te passen. Ik ben een middenvelder, maar ik kan ook spelen als verdediger. Ik speel waar de coach me zet."

"Op het WK was ik de enige speler uit de Jupiler Pro League in de Belgische selectie en nu kom ik naar de Premier League, wat een droom is voor jonge spelers.