Het is ondertussen een traditie om kort voor midden juni de Jupiler Pro League-kalender officieel te onthullen! Een oefening die niet altijd even gemakkelijk is, zegt kalendermanager Nils Van Brantegem. Ontdek onderaan dit artikel alle uitzonderingen waar Van Brantegem mee moet rekening houden.

Zoals altijd is de creatie van de kalender een delicate oefening. De kalendermanager, Nils Van Brantegem, wil eerst de grootste verandering ten opzichte van het voorgaande jaar benadrukken.

"Wat anders is dan vorig jaar is dat we er zeker van zijn dat we drie teams in de groepsfase van de Europa League hebben. Voor het vastleggen van de eerste 7 ontmoetingen moesten we dus niet wachten op de uitslagen van onze ploegen in Europa. Als Standard dit jaar zou sneuvelen in Q3 van de Champions League, dan zijn de Rouches al zeker van deelname aan de poules van de Europa League. Indien Standard doorstoot treden ze aan in de Play-Offs van de Champions League. Hier werd nu al rekening mee gehouden. We proberen ook Standard, Gent en Genk te beschermen tijdens hun kwalificatiewedstrijden, en we proberen topwedstrijden zo veel mogelijk te vermijden voor een Europese competitie", aldus Van Brantegem.

"We proberen een evenwichtige start te maken voor alle teams. Dit is voor iedereen gelukt, behalve voor Waasland-Beveren. Er waren zoveel moeilijkheden in augustus dat de Waaslanders in de eerste zes speeldagen slechts twee keer thuis zal spelen. Maar na 8 speeldagen is dit terug in balans. Als gevolg hiervan speelt Charleroi 4 keer thuis tijdens de eerste  6 speeldagen. Maar opnieuw, ook dit zal na 8 speeldagen terug in balans zijn."

Verder benadrukt de kalendermanger ook 'de toenemende vraag om wedstrijden in daglicht te spelen'. Dit voornamelijk door de ordediensten. Ook met deze factor moet rekening gehouden worden. "Maar ook hier stellen zich er problemen. Dit gaat al niet bij Kerstmis en ook niet tijdens midweekspeeldagen. Eenmaal september is er na 18u al geen voldoende daglicht meer. Bovendien zijn er heel wat festivals in augustus waardoor er goede afspraken moeten gemaakt worden met de politiediensten. Op deze manier komt enkel zondag 14u30 in aanmerking voor wedstrijden bij daglicht", aldus Van Brantegem.