Het is nu ook officieel: Michel Preud'homme volgt Ricardo Sa Pinto op als trainer van Standard. Dat heeft Standard-voorzitter Bruno Venanzi bevestigd.

Naast hoofdtrainer wordt Preud'homme ook ondervoorzitter en technisch directeur van de Rocuhes. Hij tekende een contract voor vier jaar. Emilio Ferrera en Eric Deflandre worden de assistenten van Preud'homme.

Als technisch directeur zal de ex-doelman van de Rode Duivels dus ook de sportieve lijnen van de club uittekenen. Hij bekleedde die functie al van 2002 tot 2006. Van 2001 tot 2002 en van 2006 tot 2008 was Preud'homme al eens hoofdtrainer in Standard. In 2008 maakte hij de Luikenaars voor het eerst in 25 jaar kampioen. Olivier Renard, die het afgelopen seizoen sportief directeur was, blijft bij de Rouches en wordt benoemd tot hoofd scouting.

'SA PINTO WIST NA DE BEKERFINALE AL DAT PREUD'HOMME HEM ZOU OPVOLGEN'

In interviews aan de RTBF en Sporza gaf voorzitter Bruno Venanzi meer toelichting over de komst van Preud'homme. "Als Sa Pinto de dubbel had gepakt, was de beslissing moeilijker geweest", geeft Venanzi toe. "Toen het sportief weer beter draaide, hadden we mondeling al een akkoord met Preud'homme. Dat akkoord mocht ik altijd opblazen van Michel als ik dat beter vond voor Standard. Daar ben ik hem dankbaar voor, maar op lange termijn was ik overtuigd van mijn keuze voor Michel. Zelfs met een dubbel op zak."

"Resultaten zijn belangrijk, maar het imago van Standard is dat ook. Sa Pinto heeft veel grinta. In het eerste deel van het seizoen kon zijn gedrag niet altijd door de beugel, zeker niet ten opzichte van de arbitrage. Toen het moeilijk ging, heb ik hem verteld dat we met andere trainers aan het praten waren, onder wie Michel."

Venanzi benadrukt dus dat Sa Pinto niet in het ongewisse werd gelaten over zijn toekomst. "Na de bekerwinst zijn we akkoord gegaan om elk een andere kant op te gaan. Onze meningen lagen ver uit mekaar, maar geloof me: hij begreep mijn beslissing, al accepteerde hij ze niet altijd."

Michel Preud'homme tekende een contract voor vier seizoenen in Luik. "De eerste drie seizoenen zal hij zich focussen op zijn job als coach. Daarna kan hij zich volop toeleggen op zijn taken als technisch directeur en vicevoorzitter van Standard. Michel heeft een plan klaar om iets op te bouwen in Luik", aldus Venanzi.