Hans Vanaken is de nieuwe Profvoetballer van het Jaar. De spelverdeler van Club Brugge benadrukt steeds het collectief, maar is blij met de prijs.

Het was een korte nacht voor de winnaar, want gisteravond werd door Club de titel gepakt op het veld van Standard. "Mijn seizoen ging in een constante lijn met doelpunten en assists", aldus een moe, maar tevreden Vanaken. "Ik kan groeien in de fysieke duels, iets wat volgend jaar in de Champions League van pas zal komen. Uiteraard willen we daar de nul wegvegen van twee jaar geleden."

Dit weekend speelt de kampioen thuis tegen Gent, een galamatch dus. "Het leeft nog bij de supporters, het is een match thuis en je speelt voor de kampioenentrots. Vanaf donderdag moet er nog gefocust worden voor die match en daarna kan de riem er even af."

Het verschil met zijn ploegmakker en tweede in de stemming Ruud Vormer was groot. "Ruud heeft ook een fantastisch seizoen achter de rug. Had hij gewonnen, ik was even tevreden. We waren de twee constante over een heel seizoen bekeken. Ik stemde overigens drie punten op Vormer. Dit is een prijs voor de hele ploeg. Je ziet ook andere prijzen naar onze club gaan, da's een erkenning voor ons uitstekend seizoen."

Dat de spelers stemmen voor de Profvoetballer van het Jaar is Vanaken wel genegen. "Je wordt geprezen door medespelers van andere ploegen. Het is heel fijn om te weten dat zij je zo hoog inschatten. Dit gaat over een heel seizoen, niet over twee helften. Ik ben bijzonder trots."