Hans Vanaken volgt Youri Tielemans op als Profvoetballer van het Jaar. De spelmaker van Club Brugge fleurt zijn titelseizoen op met een individuele prijs.

Toen Hans Vanaken in 2015 zijn langverwachte transfer naar Club Brugge afrondde, had Club voor het eerst in acht jaar met de Croky Cup nog eens een prijs gepakt. De fans verwachtten dat de spelmaker, overgekomen van Sporting Lokeren waar hij een jaar eerder de Croky Cup won, de toen 10 jaar durende leemte van de titel zou invullen.

Drie jaar later staan er twee Belgische titels en een Supercup op het palmares van Club en Vanaken. Een absolute voltreffer, dus. Ook dit seizoen is de spelverdeler van absoluut belang gebleken: in 38 competitiewedstrijden scoorde hij elf keer en gaf hij twaalf assists. In de Croky Cup kwamen daar nog eens drie goals en vijf assists bij, een totaal van liefst veertien doelpunten en zeventien assists in één seizoen dus. Dat de nu 25-jarige middenvelder vijf jaar geleden nog op het tweede niveau bij Lommel United speelde, is des te straffer.

Vanaken volgt op de erelijst Youri Tielemans van Anderlecht op, die vorig jaar de prijs pakte om daags nadien te tekenen bij AS Monaco. De Limburger kreeg 358 stemmen, Ruud Vormer 272 en Edmilson Junior (Standard) 168). Bondscoach Roberto Martinez reikte de trofee uit.