Anderlecht heeft donderdag niet voor even de leiding kunnen overnemen in Jupiler Pro League Play-Off 1. Paars-wit ging in eigen huis met 1-3 onderuit tegen een uitgekookt Standard.

Anderlecht nam de wedstrijd meteen in handen en zette de bezoekers onder druk met enkele snelle hoekschoppen en verticale ballen. Saief liet na amper zeven minuten al een grote kans liggen door vrijstaand met een gekraakt schot uit te pakken. Op het kwartier was het aan Markovic, die hoog druk zette en Luyindama door de benen speelde. De Serviër probeerde het met een puntertje, maar besloot hoog over het doel.

De thuisploeg hield de wedstrijd onder controle en tekende al vlug opnieuw voor enkele doelpogingen. Zowel Morioka als Teodorczyk hadden te veel haast in hun schot om vrijstaand een aflegger de bal in doel te werken. Paars-wit zocht de flanken op en dreigde nog met enkele voorzetten, maar achterin bij Standard heerste Luyindama in de lucht.

Met nog tien minuten tot de rust verhoogde de intensiteit. Selahi sprong Morioka in de rug aan binnen de grote rechthoek, maar de scheidsrechter liet begaan. Dat bleek het begin van een bewogen einde van de eerste helft. De poppetjes gingen nog aan het dansen na enkele stevige overtredingen van Standard en een aantal gele kaarten, maar het bleef 0-0.

Vroeg in de tweede helft zetten de Rouches de wereld even op zijn kop. De bezoekers kwamen al snel op voorsprong na een indrukwekkende rush van Edmilson, die ook nog eens koelbloedig afwerkte. Na amper zes minuten spelen in de tweede helft stond het al 0-2. Edmilson nam deze keer de rol van aangever op zich en bediende Emond, die met een gestrekt been Sa kon aftroeven.

Anderlecht was een tijdje aangeslagen, maar kon vlak na het uur opnieuw spanning in de partij brengen. Na geharrewar voor doel zette Gerkens zijn voet tegen de bal, die via Teodorczyk en het been van Fai in doel belandde. De Limburger kreeg tien minuten later zelfs de kans op de gelijkmaker, maar mikte vrijstaand zijn gekruist schot naast het doel.

De thuisploeg nam de controle weer over, maar kreeg opnieuw een koude douche na een foute ingreep van Najar. Carcela ging met de bal aan de haal en schotelde Edmilson, met nog twaalf minuten op de klok, zijn tweede van de avond voor: 1-3. De veer was gebroken bij de Brusselaars en ze ontsnapten nog aan de 1-4 wanneer een stiftbal van Emond tegen de doellat belandde.

Dankzij de overwinning wipt Standard over Anderlecht naar de tweede plek. Op de volgende speeldag ontvangen de Rouches leider Club Brugge, dat later zondag nog op het veld van Charleroi speelt.