Matias Suarez moet van de Wereldvoetbalbond FIFA een schadevergoeding van ruim 500.000 euro betalen aan zijn ex-club Anderlecht, dat schrijft Het Nieuwsblad. De Argentijnse aanvaller, 29, krijgt die sanctie nadat hij in juli 2016 eenzijdig zijn contract bij paars-wit verbrak.

Suarez had bij Anderlecht nog een verbintenis tot 2017 maar besloot die eenzijdig te verbreken, om vervolgens in zijn thuisland voor zijn ex-club Belgrano te tekenen. Beide clubs raakten het niet eens over een transfersom, waarop de Gouden Schoen van 2011 een advocaat inschakelde. Die voerde aan dat Suarez zijn contract verbrak omdat hij zich wegens de terreurdreiging niet meer veilig voelde in België. Op 22 maart 2016 waren in de luchthaven van Zaventem en de Brusselse metro bommen ontploft.

Anderlecht stapte naar de FIFA en daar boog een panel van internationale sportjuristen zich over de kwestie. Zij oordeelden dat de terreurdreiging geen grondige reden voor Suarez was om het contract te verbreken. De rechters wezen erop dat de familie meer dan acht jaar in België woonde en hun woonplaats, Ukkel, niet in oorlogsgebied ligt.

De schadevergoeding van ruim 500.000 euro komt overeen met een half jaarloon. "Op zich komt hij daar goedkoop van af, omdat Anderlecht eerst een schadevergoeding van 4 miljoen euro eiste", benadrukken de kranten van Mediahuis. De partijen kunnen nog beroep aantekenen.