Antwerp-coach Laszlo Bölöni moest zich dinsdagnamiddag voor de Geschillencommissie van de KBVB verantwoorden voor zijn uitspraken over de scheidsrechter na de thuiswedstrijd tegen Standard op de twaalfde speeldag in de Jupiler Pro League. "Ik begrijp niet waarom ik voor deze commissie moet verschijnen", zei de Roemeense trainer.

Bölöni riskeert een boete van 500 euro, maar geen schorsing. "Ik heb na de wedstrijd gezegd dat scheidsrechters moeilijk omkunnen met de druk bij grote clubs. Na de persconferentie heb ik met Van Driessche een amicaal gesprek gehad en hij gaf toe dat hij het daar als jonge scheidsrechter moeilijk mee had. Is mijn uitspraak dan zo crimineel? Breng ik daardoor zijn integriteit in gevaar?", vroeg Bölöni zich af.

"Daarna heb ik gezegd dat Standard cadeautjes kreeg tijdens de wedstrijd. Als de scheidsrechter een contact of een buitenspel verkeerd beoordeelt, krijgt de tegenstander dan geen cadeau? Dat is toch niet zo moeilijk te begrijpen? Dat de procureur daaruit concludeert dat de grote clubs de ref omkopen, dat is een brug te ver. Het is zo'n idiote discussie dat ik me opjaag", foeterde Bölöni, die verrast was dat hij als eerste in België opgeroepen werd door de nieuwe bondsregel.

"Ik wil als een gelijke behandeld worden. Er zijn drie andere trainers die veel ernstigere uitspraken hebben gedaan. Ik zeg gewoon wat ik denk, mag dat nog? Ik kom uit een regio die het communisme heeft gekend, dus ik kan me probleemloos aanpassen als het dat is wat jullie willen", beroepte de Roemeense T1 zich op zijn vrijheid van meningsuiting.

Bölöni kreeg het tijdens de match meermaals aan de stok met scheidsrechter Bram Van Driessche. In de 63ste minuut trapte de 64-jarige Roemeen een tweede bal op het terrein. Voor Van Driessche, die Bölöni al had gewaarschuwd, was de maat vol. De coach van de Great Old mocht tussen zijn supporters plaatsnemen in de tribunes van het Bosuilstadion.

"Mijn uitsluiting was gerechtvaardigd. Dat betwist ik niet. Daarom heb ik de vordering van het Bondsparket (1000 euro boete, waarvan 500 euro met uitstel) ook gewoon aanvaard", aldus Bölöni.