Vorig jaar kreeg De Grote Verkeersquiz er een broer bij. In samenwerking met de Pro League en de Vlaamse overheid ontwikkelde de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) De Grote Verkeerscup. Dit jaar krijgt deze succesvolle samenwerking een vervolg. De Grote Verkeerscup is een online verkeersquiz waaraan voetbalsupporters kunnen deelnemen om hun favoriete club naar de eerste plaats in het verkeersklassement te loodsen. Niet alleen frissen ze zo hun kennis van het verkeer op, bovendien kunnen ze mooie club-gerelateerde prijzen winnen.

Hoe meequizzen?

Deelnemen aan De Grote Verkeerscup kan van 16 oktober tot en met 30 november via www.degroteverkeerscup.be. Hier kun je selecteren voor welke van de 24 voetbalclubs uit 1A of 1B je speelt. Wie inlogt via facebook, kan bovendien een persoonlijke Panini-sticker uploaden in zijn clubkleuren.

Vervolgens krijg je 20 meerkeuzevragen voorgeschoteld over verkeer en mobiliteit. Per vraag krijg je 40 seconden om te antwoorden. Na elke vraag zie je meteen of je antwoord juist of fout was, en krijg je uitleg over het juiste antwoord. Een leuke manier dus om je verkeerskennis op te frissen of wat bij te leren over de nieuwe wetgeving!

Als je 14/20 of meer haalt, maak je kans op een prijs van de club waarvoor je gespeeld hebt. Hiervoor moet je je adresgegevens invullen, de schiftingsvraag beantwoorden en ten slotte op de bevestigingslink klikken die naar je mailadres gestuurd wordt. In de prijzenpot zitten onder meer voetbaltickets (wat had je gedacht?), clubgadgets en originele fluohesjes met embleem van de club. Door mee te spelen kun je je club ook omhoog helpen in het klassement van de Verkeerscup. De ploeg met de hoogste gemiddelde score komt op de eerste plaats en wint De Grote Verkeerscup!

Hilarische filmpjes

Om De Grote Verkeerscup te promoten, neemt één speler van elke club het in een verkeersquiz op tegen zijn concurrenten. Elke week vallen een aantal spelers af. Eind november weten we dan wie de slimste voetballer van de Belgische voetbalcompetitie is. Onder meer Massimo Bruno, Brandon Mechele, Renaud Emond en Javier Martos verdedigen de kleuren van hun club.

De filmpjes worden uitgezonden tijdens de live uitzendingen van de voetbalmatchen, rond de voetbalmagazines en worden gedeeld via de online mediakanalen van alle Pro League clubs.

Levenslang (bij)leren

De Verkeerscup past perfect in het verkeersveiligheidsbeleid van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts: "Wie vindt het niet leuk om te quizzen? Het is de ideale manier om mensen hun verkeerskennis te testen of om hen iets te laten bijleren over veilig verkeer. Het is letterlijk van levensbelang de verkeersregels goed te kennen en toe te passen. De Grote Verkeerscup maakt bijleren leuker dan ooit", aldus minister Weyts.

Stijn Van Bever, CSR manager van de Pro League: "Voor de Pro League is verkeersveiligheid een heel belangrijk thema. We zetten dit seizoen sterk in op alcoholvrij bier in onze stadions, maar verkeersveiligheid gaat uiteraard breder dan dat. Een grotere kennis van het verkeer komt iedereen ten goede. We werken hier dan ook graag aan mee. We hebben daarom geen moment getwijfeld om deze campagne samen met al onze clubs en spelers te ondersteunen. Dankzij de Grote Verkeerscup kan iedereen zijn kennis van de wegcode op een ontspannen manier verbeteren en bovendien nog leuke prijzen winnen van zijn favoriete Pro League team. We roepen alle supporters dus op om zeker deel te nemen!"

Dankzij de samenwerking met het Waalse verkeersveiligheidsagentschap AWSR (Agence Wallonne pour la Sécurité Routière) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is De Grote Verkeerscup ook beschikbaar in het Frans en in het Engels, op respectievelijk www.lacoupedelasecuriteroutiere.be en www.greattrafficcup.be.

Over de VSV

De VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) is hét Vlaamse vormingscentrum over verkeer en mobiliteit dat wil bijdragen aan een duurzame en veilige samenleving door mensen kennis en inzicht bij te brengen in de verkeerskunde. Ze realiseert dat met een open geest, op een praktische en duurzame manier, en door met alle mogelijke partners samen te werken. De VSV werd per decreet opgericht door het Vlaams Parlement en voert projecten uit in opdracht van de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

Over het Beleidsdomein MOW

Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken vormt samen met twee intern verzelfstandigde agentschappen - het Agentschap Wegen en Verkeer en het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust - het Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken. Samen met de extern verzelfstandigde agentschappen De Lijn, De Scheepvaart en Waterwegen en Zeekanaal vormt dat Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken op zijn beurt het Beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken.

Over het Departement MOW

Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken ondersteunt de bevoegde minister inhoudelijk bij de beleidsvoering, zowel voor mobiliteit en verkeersveiligheid als voor investering, beheer en exploitatie van de transport- en de haveninfrastructuur.

Over de Pro League

De Pro League organiseert en beheert in België het professionele voetbal en dus het Kampioenschap van de 1ste en 2de Nationale Afdeling van het voetbal: respectievelijk de Jupiler Pro League en de Proximus League. Zij heeft tot doel het profvoetbal in België te ontwikkelen en te bevorderen en te waken over de kwaliteit van het product.