In een zoutloze topper hebben KAA Gent en RSC Anderlecht 0-0 gelijkgespeeld. De Buffalo's waren beter in de eerste helft, maar gingen in de tweede helft mee ten onder naar een zeer bedenkelijk niveau. Club Brugge is de lachende derde, met na vijf wedstrijden al tien punten voorsprong op Anderlecht en dertien op Gent.

"Heb vertrouwen in u zelve" was af te lezen van een groot spandoek in de Ghelamco Arena. De thuisploeg nam de boodschap ter harte en startte als beste aan de wedstrijd. Matz Sels zag na een handvol minuten de bal tegen de paal botsen. Ook de rebound van Stefan Mitrovic leverde geen vroege voorsprong van de Buffalo's op. Gent domineerde, Anderlecht hield de bal amper in de eigen rangen. Uros Spajic kreeg gratie van ref Sebastien Delferière, want een tweede gele kaart lag in het verschiet.

Damien Marcq stond makkelijk zijn mannetje op het middenveld en verschalkte Sels bijna met een harde schuiver. Aleksander Chipciu kon na 38 minuten als eerste Brusselaar dreigen. De Ghelamco Arena bleef behoorlijk op zijn honger zitten, al zagen ze ook dat de bezoekende landskampioen een slechte wedstrijd aan het spelen was.

Pieter Gerkens moest na een klein uur zijn eerste basisplaats afbreken, Adrien Trebel moest voor peper en zout zorgen in de slappe partij. Anderlecht vond even een eerste adem, maar vond een sterke Yannick Thoelen terug in de Gentse zestien. Spajic kwam opnieuw goed weg in een opstootje met Mamadou Sylla, maar de verdediger mocht toch weer blijven staan ondanks zijn te hevige reactie op een duwtje. Strijd, dat wel. Voetbal? Dat niet.

Yuya Kubo viel meteen in met een flits, maar de opflakkering was ook bij de Japanner van korte duur. Anderlecht hoopte op een gelijkaardige actie van Henry Onyekuru, maar de Nigeriaan toonde zich mee in de malaise. Ivan Yaremchuk debuteerde met een kopballetje dat naast ging. Dat verloren zoon Hamdi Harbaoui inviel, leverde het bewijs dat ook René Weiler de wanhoop nabij is. En zo eindigde de topper met meer nieuws- dan wedstrijdfeiten. Een zwakke partij, waarbij een collectieve geeuw de Ghelamco Arena in zijn greep had.

 

MOMENT - MAN - MENING
het MOMENT
van de match
Het is speuren met een straf vergrootglas naar een moment. Het schot van Marcq dan maar? Zijn Sels z'n vingers enkele centimeters korter, gaat Gent aan de leiding. En dat kon de match in vuur en vlam zetten. Spijtig.
de MAN
van de match
Yannick Thoelen had niet bijzonder veel werk maar alle ballen die hij kreeg, werkte hij wel weg. De derde doelman die Gent al gebruikt dit seizoen, maar de jonge Belg mag zich tevreden op de borst kloppen.
onze MENING
over de match
Zwak, zéér zwak. Dat was Anderlecht. Met een punt leken Weiler en co. van bij de start tevreden. Pijnlijk voor een landskampioen dat meer dan dertig titels in de prijzenkast heeft staan. De thuisploeg toonde meer aanvallende intenties, maar is ook zeker geen wervelend geheel zoals voorheen. Vergeten: dat is wat u best doet met deze wedstrijd.