De overgang van de Nigeriaan Henry Onyekuru van Eupen naar het Engelse Everton is afgerond, zo maakte de Premier League-club vrijdag bekend. Onyekuru tekende in Liverpool een contract tot medio 2022 en wordt meteen uitgeleend aan Anderlecht.

Omdat Onyekuru nog maar pas Nigeriaans international is, komt hij nog niet in aanmerking voor een werkvergunning in Engeland en dus drong er zich een tussentijdse oplossing op: een verhuur aan landskampioen RSC Anderlecht.

Onyekuru deed het vooral na de winterstop uitstekend met als kers op de taart 10 doelpunten in evenveel wedstrijden in Jupiler Pro League Play-Off 2, waardoor hij met een totaal van 22 stuks naast Lukasz Teodorczyk aan de leiding kwam in de topschuttersstand. De titel van Gouden Stier ging echter naar Teo, omdat hij meer doelpunten buitenshuis had gescoord.

Dankzij de uitleenbeurt is Onyekuru ook komend seizoen op de Belgische velden te bewonderen. In de zomer van 2015 werd de Nigeriaan door Aspire Academy bij toenmalig tweedeklasser Eupen gestald. In het daaropvolgende seizoen volgde meteen de promotie naar de Jupiler Pro League, waarin de club in zijn eerste seizoen nooit in acuut degradatiegevaar kwam, onder meer dankzij de doelpunten van Onyekuru.

Voor Anderlecht is de Nigeriaan al de vierde transfer van het tussenseizoen. Met het oog op de Champions League werd er heel wat kwaliteit naar het Constant Vanden Stockstadion gehaald. Zo verzekerde paars-wit zich eerder al van de komst van doelman Matz Sels (Newcastle) en middenvelders Sven Kums (Watford) en Pieter Gerkens (STVV).