Promovendus Antwerp heeft Luciano D'Onofrio, in het verleden de sterke man bij Standard, aangesteld als nieuwe sportief directeur én ondervoorzitter. Wim De Decker blijft de komende drie seizoenen aan boord als T2. Een nieuwe hoofdcoach is er voorlopig nog niet. Patrick Decuyper geeft de sportieve leiding uit handen en wordt commercieel manager en directeur van de jeugdacademie.

Een nieuwe hoofdcoach zal op korte termijn worden aangesteld", liet sterke man Paul Gheysens op de persconferentie weten. "De samenwerking met Luciano D'Onofrio wordt een project van lange duur."

Luciano D'Onofrio was in het verleden een omstreden spelersmakelaar, die verschillende veroordelingen opliep. De Portugees staat bekend om zijn uitgebreid internationaal netwerk en stond nog op de loonlijst van Internazionale en FC Porto. Tussen 1998 en 2011 had D'Onofrio de sportieve touwtjes in handen bij Standard. De Rouches behaalden in die periode, in 2008, voor het eerst in 25 jaar nog eens de landstitel.

"Het project dat meneer Gheysens me uit de doeken gedaan heeft, heeft me zin gegeven in deze uitdaging", stak D'Onofrio van wal. "Er zijn enkele gelijkenissen met Standard, in die zin dat ook hier iets moet opgebouwd worden om op lange termijn competitief te blijven in eerste klasse. Ik had ook al eerder gezegd dat een stad als Antwerpen een enorm potentieel heeft en een mooi project verdient."      

Na de verkoop van de club aan Roland Duchâtelet trok D'Onofrio zich terug bij Standard. Nauwelijks enkele maanden later hielp hij als tussenspersoon mee de transfers van oud-Standard-spelers Dieumerci Mbokani en Milan Jovanovic naar Anderlecht realiseren. Tot een vaste samenwerking zou het echter nooit komen.

Binnen enkele dagen hoopt Antwerp eindelijk een nieuwe T1 te kunnen voorstellen. "Dat moet iemand met internationale ervaring zijn", geeft Gheysens aan. "Wim De Decker heeft het hier goed gedaan in tweede klasse en had het misschien ook gekund, maar we willen dat risico niet nemen: als het hier de eerste wedstrijden niet zou lukken, zou zijn trainerscarrière al voorbij kunnen zijn. Nu krijgt hij de kans om nog wat ervaring op te doen voor hij een volgende stap zet."

Ook in het extrasportieve verhaal verandert er wat bij The Great Old: de familie Gheysens blijft zich concentreren op de investeringen in het stadion en het "fangedeelte", CEO Patrick Decuyper spitst zich voortaan vooral toe op de jeugdacademie en het commerciële aspect.