Club Brugge heeft vrijdagochtend ex-speler Ivan Leko voorgesteld als nieuwe hoofdcoach. De Kroaat komt over van STVV en tekende een contract voor twee seizoenen. "Ik ben extreem trots en blij dat ik bij deze club kan terugkomen", aldus Leko.

De aanstelling van een relatief onervaren coach als Ivan Leko kwam over als een verrassing. "Na het afscheid van Michel Preud'homme zijn heel wat aanbiedingen binnengekomen", zei voorzitter Bart Verhaeghe. "Na een grondige screening en procedure zijn we bij Ivan Leko uitgekomen."

De voorzitter loofde zijn passie en liefde voor het voetbal. "Hij past ook binnen het DNA van Club. We zijn echt verheugd dat we hem hier terug mogen verwelkomen."

Ivan Leko speelde van 2005 tot 2009 op het middenveld bij Club Brugge. "Het was altijd mijn droom om op een dag terug te komen", vertelde Leko. "Twee weken geleden had ik ook niet gedacht dat het zo snel al zou gebeuren. Maar ik heb nooit getwijfeld en vertrouw in mezelf. Veel mensen zijn enthousiast, het is normaal dat anderen twijfelen. Ik ken het huis, de traditie en de geschiedenis van Club heel goed."

De Kroaat kondigde aan dat hij Club Brugge dominant wil laten voetballen. "Ik weet wat onze supporters willen. Ze willen een sterk collectief dat alles geeft op het veld. Niemand staat boven de club. We willen elke wedstrijd winnen, maar ook de manier waarop is belangrijk: met grinta en met winnaarsmentaliteit."

Als trainer van STVV had Leko de afgelopen maanden drie Brugse huurlingen onder zijn hoede. "Misschien is het wel belangrijk geweest dat Club gezien heeft dat die jongens individueel beter zijn geworden. Maar die spelers zullen daarom nu geen voordeel krijgen. De kwaliteit is belangrijk, geen naam, geen CV, geen salaris. Van de voorzitter tot de poetsvrouw, iedereen moet op één lijn zitten."

NOG GEEN NIEUWE ASSISTENT

Na het vertrek van Philippe Clement is Club ook nog op zoek naar een nieuwe assistent-coach. "De komende dagen zullen we werken aan de vervollediging van de staf", bevestigde CEO Vincent Mannaert. "Ivan zal daarin betrokken worden, dat spreekt voor zich."

Mannaert ontkende ook dat ze liever een ervaren coach hadden aangesteld. "We zijn vertrokken vanuit ons profiel, de voetbalfilosofie was doorslaggevend. Vanaf het eerste gesprek waren we onder de indruk van zijn passie, visie en begeestering. Bovendien heeft hij veel ervaring als speler. Hij heeft een WK meegemaakt en speelde vier jaar in Spanje. Als je op je 20ste aanvoerder bent bij Hajduk Split, dan heb je wel 'backbone'".