Sven Kums tekende vrijdag op Neerpede een contract bij landskampioen Anderlecht, waar hij als jeugdspeler opgeleid werd. "De cirkel is rond", verklaarde de voormalige kapitein van AA Gent.

"Ik heb hier fantastische momenten gekend en veel geleerd", aldus Kums. "Maar ik was niet klaar voor het eerste elftal. Ik moest nog heel wat body kweken en was niet dezelfde speler als nu. Bovendien was er concurrentie van spelers als Zetterberg, Baseggio en later Biglia. Ik heb geen spijt dat ik toen voor een andere weg heb gekozen. Het is voor een stuk nostalgie hier terug te keren."

"Er waren nog ploegen geïnteresseerd, maar ik wou naar Anderlecht gaan. Ik woon hier vijf minuten vandaan. Het is mogelijk dat ik mijn carrière bij Anderlecht afsluit, al weet je nooit hoe het in het voetbal gaat. Voor mij is de cirkel rond."

Kums won in België de titel met AA Gent en trok na een geslaagde Champions League-campagne en met de Gouden Schoen onder zijn arm naar Watford, dat hem meteen uitleende aan Udinese. "Ik had misschien wel meer verwacht van mijn buitenlands avontuur", geeft hij toe. "Het spelsysteem bij Udinese was niet echt mijn ding. En ik speelde er niet op mijn favoriete positie, al heb ik er wel veel geleerd. Ik ben ook nog bij Watford gaan kijken, maar ook hun spelsysteem is niet op mijn lijf geschreven. Ik wil dominant en attractief voetbal spelen."

De middenvelder moet in het Astridpark de opvolger van Youri Tielemans worden. "Er zijn geen twee spelers gelijk, maar ik ga mijn best doen om hem waardig te vervangen. Tielemans en Dendoncker zijn nu Rode Duivel, dat heeft ook meegespeeld in mijn keuze. Ik hoop me in de Champions League in de kijker te spelen om zo eventueel geselecteerd te worden voor de Rode Duivels. Ik heb alvast gehoord dat de bondscoach dit een goede keuze vindt", besloot Kums.