Youri Tielemans, René Weiler, Lovre Kalinic en Landry Dimata zijn in de prijzen gevallen tijdens het Gala van de Profvoetballer van het Jaar. Lees hieronder hoe blij ze zijn met de erkenning van hun collega's.

De grootste prijs ging naar Youri Tielemans, hét exponent van de titel van RSC Anderlecht. 20 jaar, papa, tweemaal Belofte van het Jaar en nu ook Profvoetballer van het Jaar: het leven van Tielemans gaat in een sneltreinvaart. "Een goed seizoen waarin ik veel progressie boekte en vaak beslissend kon zijn", zo omschreef hij 2016-2017 zelf na afloop van het Gala.

"Mijn favoriete moment van dit seizoen blijft de titel. Niet de twee topdoelpunten tegen KV Oostende, dus. Het collectieve gaat altijd boven het individuele", klinkt het plichtsbewust. Er staan heel wat toppers op de erelijst van de Profvoetballer, maar Tielemans ging nog niet op zoek naar zijn voorgangers. "Ik weet enkel dat Sofiane Hanni, mijn huidige ploegmakker, vorig jaar won toen hij nog bij KV Mechelen speelde. Uiteraard ben ik heel fier om deel uit te maken van zo'n lijst."

Er staat ook opnieuw een Belg op. "Goed voor de toekomst van de jonge Belgische spelers", benadrukt hij. Terwijl Herman Van Holsbeeck in de wandelgangen van de Eskimofabriek al toegaf dat Tielemans deze week in Monaco zal zijn voor medische testen, bleef de middenvelder nog op de vlakte. "Ik neem een beetje vakantie tot de interlands, waar ik hopelijk voor opgeroepen word. En dan is het tijd voor een grote hap vakantie. Waar mijn toekomst ligt, weet ik nog niet officieel."

Hij stemde zelf op Leander Dendoncker, zijn makker op het paars-witte middenveld. "Het is een grote waardering om door je eigen collega's verkozen te worden. Je speelt tegen mekaar en weet dus perfect hoe sterk jouw tegenstander is. Maar dit is een prijs van de ploeg."

Dimata: "In het voetbal gaat het snel"

Een understatement wanneer we het over de blitzcarrière van Landry Dimata hebben. Vorig seizoen nog weggestopt in de beloftekern van Standard, nu Belofte van het Jaar na twaalf goals in de Jupiler Pro League. "In het voetbal gaat het snel", trapt hij een open deur in. "Je speelt altijd eerst voor de ploeg en dan voor jezelf. Maar je speelt toch altijd voor erkenning, ja. Deze prijs is een eerste stap in een hopelijk lange carrière."

De aanvaller benadrukte heel vaak één naam: sportief manager bij KV Oostende, Luc Devroe. "Hij haalde me weg bij Standard. Had je me toen gezegd dat ik hier zou staan, ik had je nooit geloofd. Als je hard werkt, hoop je de vruchten ervan te plukken. En dat is nu gelukt. Ik weet vanwaar ik kom en heen wil. Waar mijn toekomst ligt, weet ik nog niet. Ik heb een contract tot 2021 en voel me zeker nog speler van Oostende."

Lees straks ook de reactie van Trainer van het Jaar, René Weiler!